3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след труса от събота
3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след труса от събота / снимка: Sofia Photo Agency, архив
3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след труса от събота
55238
3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след труса от събота
  • 3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след труса от събота

3-4 сгради в Перник трябва да бъдат разрушени след установените допълнителни щети от труса в събота със сила от 4,5 по Рихтер, който отново беше с епицентър в селата около миньорския град. Това съобщи пред Дарик кметът на Перник Росица Янакиева.

„След труса от събота в Община Перник са постъпили 11 сигнала за сгради, които допълнително са пострадали. Те са имали частични разрушения по време на предишното голямо земетресение. Изпратили сме екипи на оглед. Опасявам се, че една част от тези сгради са за разрушаване. 3-4 сгради, от тези 11, вероятно ще се наложи да пусна за тях заповед за разрушаване, защото са в тежко състояние и създават предпоставки за опасност за хората, които битуват в близост до тях", каза още Янакиева.

По думите й със специална техника се свалят създаващите опасност керемиди и предмети от покривите на сградите.

„Сградите, които са за разрушаване, са жилищни сгради, собственост на гражданите. Само на едно място е жилищна сграда, която е собственост на „Мини Перник" в ликвидация. Голямата част са къщи. В Дивотино, в индивидуалните зони за застрояване в района на Марина бара имаме няколко, в Рудничари имаме три обекта, подадени като потенциално опасни. Три екипи от конструктори работят на територията", добави още кметът на Перник.

На въпрос какво ще стане с хората, които са живели в тези къщи, Росица Янакиева отговори: „Имаме готовност, ако хората имат нужда от настаняване, да предложим временен подслон. В кризисния център на БЧК има 13 свободни легла. Имаме още палатки, които можем да предоставим, ако се появят хора, които искат да бъдат настанени. Към момента няма такива".