Цветанов: Нямам конфликт с Мирослава Тодорова
Цветанов: Нямам конфликт с Мирослава Тодорова / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви категорично, че няма конфликт със съдия Мирослава Тодорова. По време на посещение в Благоевград министърът коментира уволнението на Тодорова от Висшия съдебен съвет.

„Винаги съм бил взискателен и критичен заради липсата на справедливост, която остава у жертвите на престъпността. Винаги съм се ръководел от върховенството на закона и съм действал в името на справедливостта и обществения интерес. Не смятам, че трябва да коментирам случая с Мирослава Тодорова, има Висш съдебен съвет и съответни дисциплинарни органи, които преценяват”, каза Цветанов.

„Давал съм само примери с дела, които Тодорова е гледала. Не може едно дело за отвличане да бъде бавено четири или повече години. Всички ние трябва да се ръководим от интересите на жертвите на престъпността. Винаги съм бил за бързото правораздаване. В МВР за по-малки нарушения се образуват дисциплинарни производства”, категоричен е вътрешният министър.

„Днес излязоха и други факти. Оказван е натиск и вмешателство над деловодител, който е трябвало да отрази в системата нерешено в срок дело, т.е. прави се опит за въвеждане в заблуждение на статистиката на съда”, подчерта още Цветанов.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност” с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на сочения от МВР за наркодилър номер едно в Югозапада Васил Маникатов от Сандански.

В четвъртък Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.