На първо четене: ограничават строителството до 100 метра от морето
На първо четене: ограничават строителството до 100 метра от морето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
На първо четене: ограничават строителството до 100 метра от морето
55144
На първо четене: ограничават строителството до 100 метра от морето
  • На първо четене: ограничават строителството до 100 метра от морето

Ограничаване на строителството в 100-метровата зона на брега на морето, предвиждат промени в закона за устройството на Черноморското крайбрежие, които парламентът одобри на първо четене.

Измененията съкращават процедурата за отдаване на концесия на плажовете и тя ще трябва да се провежда до два месеца след взимане на решение от МС по въпроса, разясни председателят на комисията по регионално развитие в НС Любен Татарски от ГЕРБ.

Става въпрос за така наречената зона А, която е от морската граница и е предвидено ограничаване на това застрояване, като се намаляват параметрите и възможните обекти, които могат да се строят там, каза Татарски. Сега предложението е в тази зона да могат да се строят само обекти за спорт и хранене, чешми, спирки и други. По думите му реакцията и желанието на кметовете на морските общини е да се запази настоящият режим, който е доста рестриктивен: плътност на застрояване до 20 процента, височина на обектите до 7,50 метра. Той каза, че между първо и второ четене въпросът ще бъде дискутиран и изрази убеденост, че ще се намери "по-правилното" решение.

Ще се бутат огради, бариери и всичко друго, което възпрепятства свободния достъп на гражданите до морските плажове

- депутатът от ГЕРБ Любен Татарски

„Друго важно, което трябва да се знае, е, че е регламентирано правото на свободен и безплатен достъп до морските плажове", каза Татарски и допълни: „Ще се бутат огради, ще се бутат бариери и всичко друго, което възпрепятства свободния достъп на гражданите до морските плажове".

Макар текстовете да бяха подкрепени на първо четене в залата от ГЕРБ дадоха заявка, че ще искат отмяна на пълната забрана за строителство по морето. Депутатът от управляващата партия Димитър Бойчев, който е от Бургас, отбеляза, че кметовете на черноморските общини са възразили срещу изменението, защото то ще доведе до значителни загуби за бюджетите им. По думите му се изпада в крайност. Действително имало презастрояване, което спряло след приемането на Закона за черноморското крайбрежие. Сегашните параметри са приемливи и на практика ограничават строителството, заяви Бойчев и обяви, че между първо и второ четене ще се направи предложение за отпадане на пълната забрана.