Опасни горещини за трети пореден ден в цяла България
Опасни горещини за трети пореден ден в цяла България / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Опасни горещини за трети пореден ден в цяла България
55127
Опасни горещини за трети пореден ден в цяла България
  • Опасни горещини за трети пореден ден в цяла България

Оранжев код е обявен в цялата страна за трети пореден ден поради високи температури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за всичките 28 области на страната. Времето ще се задържи горещо, вятърът ще е слаб, в по-голямата част от страната от запад, в най-източните й райони от югоизток. Там и дневните температури ще останат по-ниски - между 30° и 33°. В останалата част от страната температурите се очаква да достигнат около 34°-39°, в София - 34°.

Горещата вълна продължава осми пореден ден с максимални температури в повечето места между 35 и 39 градуса, по Черноморието 30-33 градуса. Синоптиците очакват жегата да продължи. Не е изключено в края на седмицата да се премине и към червен код за опасно високи температури.

Какво означават кодовете за опасно време, разясни пред Дарик Антоанета Бойчева - заместник-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

„Зелено означава без опасни явления, времето е нормално и спокойно за сезона. Жълто - времето е потенциално опасно, прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Код „оранжев" - времето е опасно, прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Достигнати са стойности много над средните за сезона. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни", обясни Бойчева.

Какво да правим, когато времето е много горещо

„В случаите, както е в момента, когато синоптиците казват, че цялата страна е в код „оранжев", запознавайки се редовно с бюлетина за времето, стойте вътре по възможност, особено по обяд и следобедните часове, когато е силно слънцето и не се излагайте на слънце", заяви Антоанета Бойчева.

„Един много важен съвет - никога не оставяйте сами затворени в кола деца или домашни любимци. По възможност планирайте дейностите си така, че в най-горещата част от деня да прекарвате вътре в сградите, в офиси, в други обществени сгради", добави още Бойчева.

По думите й трябва да се избягва тежката и усилена работа по време на по-горещата част от деня. Ако се налага, да се правят по-чести почивки. „Хранете се балансирано и с леки храни - плодове и зеленчуци. Пийте много вода, както съветват лекарите, дори и да не се чувствате жадни", съветва още Антоанета Бойчева.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.