Игнатов обясни защо Борисов и Плевнелиев са в учебниците по история
Игнатов обясни защо Борисов и Плевнелиев са в учебниците по история / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Игнатов обясни защо Борисов и Плевнелиев са в учебниците по история
55085
Игнатов обясни защо Борисов и Плевнелиев са в учебниците по история
  • Игнатов обясни защо Борисов и Плевнелиев са в учебниците по история

Старите учебници по история са актуализирани, като е добавен периодът от 2001 до 2012 година - това заяви просветният министър Сергей Игнатов във връзка с информацията, че личности като премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев влизат в учебниците по история от тази есен. Игнатов обясни, че заради критиките към старото съдържание и тромавия стил на писане на учебниците, сега те са актуализирани. Просветният министър отхвърли обвиненията към министерството във връзка с актуализацията на учебното съдържание.

„Сега е 2012 г. От 2001 г. досега България стана член на Европейския съюз. Защо вашите деца да не знаят, че България е член на ЕС? Вие си изберете дали децата ви да учат на учебници до 2001 г. или да учат по актуализирана учебна програма. Най-важното е, че тук не става въпрос само за история и география, а за гражданското образование. България обича да се смее на американското образование, където децата им не знаят кой е президентът на държавата. Искате ли да се смеем и на българите, че не знаят. Така че, тези обвинения към министерството са абсолютна спекулация. Засегнат съм професионално като историк. Координатната система на тази наука са имена и дати", обясни Игнатов.

Пред Дарик директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски обясни защо тъкмо премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и еврокомисарят Кристалина Георгиева вече са в учебника по история за 11 клас, по който се очаква да учат зрелостниците наесен: „Защото тъкмо те в момента са премиер, еврокомисар и президент... Това е в рамките на шегата. Нека обясня процеса, за да не бъде схващан грешно или да не бъде тълкуван политически. Учебникът по история досега не беше обновяван от около 2000 г. и завършва с правителството на Иван Костов, тогава е издаден учебникът. Беше направена процедура в Министерството на образованието, която е нормална, за осъвременяване на учебниците и беше вкаран периодът от тогава досега. Това означава, че освен Бойко Борисов, в учебниците по история са влезли и Симеон Сакскобургготски, и Сергей Станишев. Така че, не са „тъкмо" и „само" те".

Освен Бойко Борисов, в учебниците по история са влезли и Симеон Сакскобургготски, и Сергей Станишев.

- Директорът на изд. Просвета Никола Кицевски

"Аргументът е простичък - на децата трябва да им се поднася актуална информация, защото обратното би било нелогично да свършва историята с Иван Костов или както свършваше до неотдавна с 1989 г. В новото издание от 426 страница нататък можем да прочетем нещата така: „Трудностите на прехода", „СДС начело на властта" е едната глава, „Правителството на Любен Беров" е друга, „Крахът на БСП във властта", като се има предвид управлението на Жан Виденов, „Правителството на Иван Костов", „България член на НАТО", „Правителство на тройната коалиция", „България член на Европейския съюз", респективно „ГЕРБ начело на властта". Хванали сме обективно целия период, като текстовете са максимално изчистени от оценки, защото е още рано да се дават оценките. На децата се поднася само фактология", каза още Кицевски.