СДС избира на балотаж новия си председател
СДС избира на балотаж новия си председател / archiv.DarikNews

СДС ще избира на балотаж нов председател, между Ваньо Шарков и Емил Кабаиванов.

Ваньо Шарков е събрал 3150 гласа на провелите се тази неделя вътрешнопартийни избори за нов лидер на "сините". След Шарков се нареди Емил Кабаиванов с 2750 гласа, Иван Сотиров с около 1300 и Лъчезар Тошев с 130.

В около 220 избирателни секции в цялата страна, 9 000 членове на СДС упражниха правото си на вот, гласувайки за председател на партията. 

Секретарят на СДС в Плевен, Стефан Ганев обяви резултатите от вота в плевенска област.

От 379 гласували, 366 са дали гласа си за д-р Ваньо Шарков. Останалите гласове се разпределят между другите трима кандидати почти по равно.Гласовете в подкрепа на д-р Ваньо Шарков представляват 95% от вота на плевенските организации на СДС и според Ганев, това  е знак, че избирателите от Плевенска област искат СДС да се развива заедно с другите десни партии и е за обединяване на дясното пространство. 

"Не смятаме, че СДС би могло самостоятелно да успее, а и има реална опасност да не попадне в следващия парламент, предвид последните социологически проучвания", каза още секретарят на СДС Плевен.

До извънредните вътрешнопартийни избори се стигна, след като предишният председател на СДС, Мартин Димитров подаде оставка.

Балотажът ще се проведе в неделя - 15 юли.