ВМРО излезе на шествие срещу етническата престъпност
ВМРО излезе на шествие срещу етническата престъпност / Sofia Photo Agency, архив
ВМРО излиза на шествие срещу етническата престъпност
55059
ВМРО излиза на шествие срещу етническата престъпност
  • ВМРО излиза на шествие срещу етническата престъпност

Шествие срещу етническата престъпност организира ВМРО. Протестният националистически марш тръгнa в 20:00 часа от последната спирка на автобуси №11, 60, 73, 102 в квартал "Овча Купел" 2. Крайната точка бе клубът на партията на булевардите "Монтевидео" и "Линкълн".

Шествието бе под наслов "Няма да забравим, няма да простим" и бе в памет на убитите при спречквания между българи и роми проф. Станимир Калоянов и Борислав Райнов. Преподавателят в Софийския университет беше пребит жестоко през май 2005 г. в столичния квартал "Захарна Фабрика", а 24-годишният Борислав намери смъртта си в квартал "Овча купел" преди две години.

От ВМРО са категорични, че държавата незабавно трябва да намери начин да се справи с етническата престъпност и да прекрати бездействието си спрямо нея. От партията настояват и за законови промени, чрез които да се облекчи режимът за притежание на лично оръжие, както и да се променят правилата по отношение на неизбежната самоотбрана.

Няколко часа преди началото на шествието заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки каза пред Дарик: "Идеята на шествието е да изразим нашия протест срещу безотговорността на държавната власт и срещу бездействието й в определени райони, в определени квартали, които представляват чиста дискриминация спрямо нормалните български граждани. В "Овча купел", "Захарна фабрика", "Красна поляна", навсякъде, където има катуни, има много високо ниво на престъпност, на несигурност. Има голямо напрежение сред населението. Ние за това искаме да обърнем внимание на държавната власт, която е бездейна и абсолютно безотговорна по този въпрос".

На въпрос как да се намеси държавата за решаването на проблема, Джамбазки, който е и общински съветник в София, отговори: "Като налага със силата на държавната принуда равно отношение спрямо всички свои граждани. Когато един човек е убиец, той трябва да бъде съден и осъден. Когато един човек участва в тълпа, която убива друг човек по хулигански подбуди, той трябва да бъде съден и осъден. Държавата не прави тези неща, защото се страхува от реакцията на шепа правозащитници, така наречени. Извинява се и си измива ръцете с Европейския съюз, което е пълна глупост. Не вярвам някой в Европейския съюз да е казал на българската държавна власт да не закача циганите, когато убиват други хора. Просто държавната власт не иска да се занимава с катуните, не иска да се занимава с тази престъпност. Това се случва по няколко причини. Първата от тях е, че редовно си купува гласовете на циганските катуни. Забележете резултатите от всички избори и ще видите как там, където има концентрация на катуни, на махали, има едно много компактно, много ясно, твърдо гласуване и то обикновено е в полза на властта. Никой не може да ме убеди, че гласоподавателите във "Филиповци", "Факултета", "Красна поляна" и "Захарна фабрика" са убедени граждани за европейско развитие на България. Просто не го вярвам".