Два протеста срещу поскъпването на тока в рамките на ден
Два протеста срещу поскъпването на тока в рамките на ден / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Пореден протест срещу скока на цената на тока
55020
Пореден протест срещу скока на цената на тока
Протестиращи облепиха ДКВЕР с плакати
  • Пореден протест срещу скока на цената на тока
  • Протестиращи облепиха ДКВЕР с плакати

На поредния протест срещу повишаването на цената на тока с 13 процента от 1 юли пред сградата на ДКЕВР излязоха над 100 души от Обединените пенсионерски организации и Националното движение "Социална солидарност".

Объркване настъпи, когато на мястото се появи депутатът от РЗС Емил Василев. Протестиращите припознаха в него председателя на регулатора Ангел Семерджиев и започнаха да го освиркват. Василев обаче ги препрати към премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

"Той е недостоен за ръководител. Него трябва да му се отнемат и дипломи и всичко, защото е един жив некадърник. Брадясал некадърник" - тези думи протестиращите отправиха към председателя на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, който не се появи. Скандиранията "Оставка" и "Мафия" се подсилиха при появата на депутата от РЗС Емил Василев, когото недоволните взеха за Семерджиев.

"Какво става с паланчинката" - попитаха пенсионерите при появата на Емил Василев, мислейки го за председателя на комисията Ангел Семерджиев. "Как не ви е срам", допълниха те. "Защо мен питате, питайте Цветанов и Борисов", отговори им той. "Публично съм ви защитавал, аз изкарах имотите на Цветанов, изкарах наяве и царските", подчерта той. И допълни, че преди да стане депутат и да започне да взима по 2196 лева, е продавал банани на Римската стена. След като стана ясно всъщност кой е, той получи извинение от протестиращите.

Два протеста срещу поскъпването на тока в рамките на ден
netinfo

Поскъпване 13 процента, обложено с данъци, прави над 15, категоричен е един от организаторите отец Георги. По думите му в някои по-малко населени места промяната вече се е усетила, тъй като цените на хляба нараснали.

По-късно към недоволните се присъединиха и от ВМРО. Възстановяване на конституционните права за българските граждани и незабавната оставка на Семерджиев бяха сред основните искания на събралите се недоволни.

Два протеста срещу поскъпването на тока в рамките на ден
netinfo

По-късно през деня беше организиран и втори протест срещу поскъпването на тока. Този път петдесетима недоволни символично запечатаха сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като подчертаха, че го правят заради слабата ефективност на регулатора.

Сред основните искания на протестиращите е държавата да си върне контролния пакет върху всички монополи.

Според протестиращите е нарушен законът, който приема увеличението на цената за електроенергия. "Защото те, едва ли не ни информират преди 6 дена, че ще вдигнат цената, а от 1 юли тя е факт. Няма как да стане в една европейска държава. Първо трябваше да ни съобщят. Второ имаме право да се откажем от услугата, ако е в европейска държава. Ние бихме могли да го направим, ако има конкуренция на пазара, такава за момента липсва", коментира Янко Петров.

Събралите се не бяха убедени дали цената на тока се повишава заради зелената енергия или заради други фактори. Искаме да ни се отговори на не един или два въпроса, посочи Петя Бацова: "Защо трябва да има такива фирми посредници. Защо не може производителите да предлагат директно на НЕК електроенергията. Това е, защото има енергийна мафия и на двете места - след производителите преди НЕК и след НЕК преди разпределителните дружества".

След като облепиха входа на сградата на регулатора, протестиращите изразиха недоволството си и пред Националната електрическа компания. Протестите ще продължат, докато не дадат резултат, категорични бяха участниците в тях.

Два протеста срещу поскъпването на тока в рамките на ден
netinfo