НАП проверява осигуровки и трудови договори с ПИК-код
НАП проверява осигуровки и трудови договори с ПИК-код / DarikNews.bg, архив

Над 1000 човека от Старозагорска област са получили персонален идентификационен код от НАП, съобщиха от пресцентъра на местния офис.

Четири месеца след активирането на услугата, интересът към нея продължава да расте. Кодът за достъп позволява на клиентите ни да направят справка в четири активни услуги:

- справка за трудовия договор, обявен от работодателя;
- справка за осигурителния доход , върху който се внасят задължителните осигуровки;
- справка за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване;
- подаване на искане за издаване на документ по интернет;

Към момента най-използвани от потребителите са услугите: справка за трудов договор, позволяваща на лицето да провери вида и дали договорът е за пълен работен ден или 4 часов такъв, и справка за размера на внесените осигуровки към осигурителния доход.

Всеки клиент проявил интерес към новите електронни услуги, може да получи своя персонален идентификационен код (ПИК), ако посети офиса на НАП по постоянен адрес и подаде заявление по образец.

Издаването на ПИК код е безплатна услуга, както всички останали предлагани от Националната агенция за приходите и се получава в момента на подаване на заявлението, лично от лицето. Удостоверението за ПИК код съдържа комбинация от 12 символа и позволява достъп до част от е-услугите на НАП, за които не се изисква електронен подпис.