Електронни услуги ще бъдат въведени в българските дипломатически мисии в Гърция
Електронни услуги ще бъдат въведени в българските дипломатически мисии в Гърция / снимка: DarikNews.bg, Йовка Йовчева
Електронни услуги ще бъдат въведени в българските дипломатически мисии в Гърция
54964
Електронни услуги ще бъдат въведени в българските дипломатически мисии в Гърция
  • Електронни услуги ще бъдат въведени в българските дипломатически мисии в Гърция

Електронни консулски услуги ще бъдат въведени и в българските дипломатически мисии в Гърция. Това съобщи министърът на външните работи Николай Младенов по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с българската общност в посолството в Атина.

Министър Младенов призова сънародниците ни да чувстват посолството като "дом на българската общност в Гърция".

От своя страна живеещите в Атина българи поискаха откриването на българско държавно училище в Гърция, както и на български културен център в Атина.

"Тук е, може би, най-голямата българска общност извън България. По делата съдят политиците, по делата съдят и нациите. И вие тук представяте България по един изключителен начин. Те казват - това е най-образованата, най-работливата, най-интелигентната и най-добронамерената група, която имаме. И затова искам да ви кажа, че всъщност аз трябва да ви благодаря, защото успехът на нашата мисия днес тук със сигурност зависи от това, което вие правите. Защото вие сте българските посланици. И с вашите действия всеки ден работите за репутацията на България и аз го виждам вече навсякъде. И всичко е по-различно - българските групи в чужбина от това, което е било в началото на 90-те години, от това, което е било в началото на 21 век", заяви президентът Плевнелиев.

"С въвеждането на електронните консулски услуги, започнахме от Лондон, сега ги тестваме в Испания, системата работи успешно, за вас като хора, които било то в Солун, или в Атина ще имате нужда от каквито и да е процедури, които една консулска служба извършва, те вече ще могат да стават действително за минути", каза външният министър.

"В Гърция има предостатъчно много българи и към момента в трите неделни училища се обучават над 300 българчета. Това дава предпоставка да мислим, че има възможност за организиране на едно българско държавно училище, като се запази и формата на неделното училище. Въпросът към момента е и с адаптираната програма в неделните училища. Това е крайно недостатъчно като време за учениците в една чуждоезикова държава - да изучават своя роден език", сподели Николина Янева, председател на организация Гръцко-българско сдружение за култура "Паисий Хилендарски", към която функционира неделно училище "Паисий Хилендарски".

Българската общност в Гърция е една от най-многобройните. Според неофициални данни сънародниците ни, които живеят в южната ни съседка, са около 300 000 души.