Асад: Няма да позволя напрежението между Сирия и Турция да се превърне в конфликт
Асад: Няма да позволя напрежението между Сирия и Турция да се превърне в конфликт / снимка: Reuters, архив

Сирийският президент Башар Асад изрази съжаление за сваления турски изтребител от сирийските сили и добави, че няма да позволи напрежението между двете съседни страни да се превърне във въоръжен конфликт, предаде Асошиейтед прес, като цитира интервю на Асад за турския вестник "Джумхуриет".

Сирия свали изтребителя Ф-4 на 22 юни, тъй като както твърди Дамаск самолетът летял много ниско в сирийското въздушно пространство. Според Турция самолетът е свален в международното въздушно пространство, след като за малко е навлязъл в сирийското въздушно пространство, отбелязва АП.

В интервюто, дадено от Асад за "Джумхуриет" в неделя, сирийският президент не предложи да се извини на Турция заради сваления самолет, като настоя, че изтребителят е бил свален над Сирия, а сирийските сили са предприели това действие в самозащита. Той добави, че самолетът се е движил в сирийското въздушно пространство по коридор, използван от израелски самолети през 2007 година, когато са бомбардирали сграда в строеж в северна Сирия.

Според Международната агенция по атомна енергия на ООН сградата е била почти завършен реактор, който е трябвало да произвежда плутоний, използван за направата на ядрени бойни глави. Самолетът летя по същия коридор, използван от израелски самолети три пъти в миналото. Войниците го свалиха, тъй като не го засякохме на радарите и не бяхме информирани за него, каза Асад пред "Джумхуриет", като добави, че "би искал сирийските сили да не бяха свалили турския изтребител".

Турция реагира на инцидента, като разположи по границата със Сирия противовъздушни ракети, а турски изтребители излетяха няколко пъти към границата със Сирия, след като сирийски хеликоптери се доближиха до турската граница. В момента продължава издирването на двамата изчезнали пилоти от сваления самолет, както и търсенето на останките му в сирийски води, отбелязва АП.

Асад заяви също така, че Сирия няма намерение да подхранва напрежението по границата с Турция, която е членка на НАТО.

Няма да позволим напрежението между двете страни да се превърне във въоръжен конфликт, който ще навреди и на двете страни. Не сме разположили нашите сили по границата с Турция и няма да го направим, каза още Асад. Той отбеляза, че "Сирия щеше да се извини" за свалянето на самолета, ако изтребителят не бе свален в сирийското въздушно пространство. Той добави, че засилването на напрежението можеше да бъде избегнато, ако каналите за комуникация между двете армии бяха отворени.

Ние сме в положение на война, така че всеки неидентифициран самолет се смята за вражески. Нека още веднъж да кажа - нямахме и най-малка идея чий е самолетът, когато го свалихме, посочи Асад. Миналата седмица турският вестник "Хюриет", който цитира източници от разузнаването, посочи, че в прихванат разговор сирийските сили споменали турския самолет, като използвали турската дума за съсед "комшу".

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви миналия месец, че турският изтребител Ф-4 е свален от Сирия в международното въздушно пространство. Той посочи, че самолетът е летял сам, не е носел оръжия и е извършвал тренировъчен полет за изпробване на турската радарна система.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че сирийският президент Башар Асад опитва да се хареса на общественото мнение с интервюто за турския вестник "Джумхуриет", предаде Ройтерс. Боздаг също така отхвърли предположението на Асад, че сваленият миналия месец от сирийските сили турски изтребител се е движил по въздушен коридор, често използван от Израел.

Нищо ново няма в изявлението, че Израел използва тези коридори, те постоянно ги използват. Ако сирийската администрация казва, че е свалила турския изтребител, мислейки че е израелски самолет, сирийските сили трябваше досега да са свалили много израелски самолети, каза Бекир Боздаг пред турската държавна телевизия. Същевременно турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Анкара няма намерение да прекъсне доставките на вода за Сирия, но преразглежда преноса на електроенергия за южната си съседка, информира Ройтерс.

Междувременно Русия е установила, че турският военен самолет, свален над Сирия на 22 юни, е нарушил въздушното пространство на съседната държава, предаде Франс прес, като се позова на руски военен представител. Въпросният източник, пожелал да запази анонимност, заяви, че Русия разполага с точни координатни данни, които доказват това по безспорен начин.

Руските власти не са излизали официално с такова твърдение, предава БТА. Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче обяви в края на миналата седмица, че страната му разполага с информация за местоположението на турския военен самолет към момента на неговото сваляне от сирийската противовъздушна отбрана.

Случаят засили напрежението между Турция и Сирия, което и без това вече бе високо заради подкрепата на Анкара за сирийските бунтовници. Според турската страна сваленият самолет, чиито двама пилоти така и не бяха намерени, се е намирал в международното въздушно пространство. Сирия обаче твърди, че изтребителят Ф-4 е нарушил въздушното й пространство.

Американският вестник "Уолстрийт джърнъл" писа в събота, като се позова на източници от разузнаването на САЩ, че е много вероятно турският военен самолет да е бил свален, след като е навлязъл в сирийското въздушно пространство.