Руският министър на културата забрави да даде награда на Катрин Деньов
Руският министър на културата забрави да даде награда на Катрин Деньов / снимка: Reuters

Руският министър на културата Владимир Медински забрави да връчи на френската актриса Катрин Деньов наградата на Московския международен кинофестивал, предаде Интерфакс.

На тържествената церемония за закриване на фестивала Медински трябваше да връчи на Деньов приза "Вярвам. Константин Станиславски". Министърът се качи на сцената, произнесе речта си, но не даде на актрисата статуетката и си отиде с наградата зад кулисите.

По-късно Деньов все пак получи отличието - на фотосесията след закриването на фестивала тя позира вече с наградата.

След церемонията Медински написа в Туитър, че Деньов сама помолила той да подържи статуетката, която тежи няколко килограма, защото ръцете й били заети с голям букет.

Почетната награда "Вярвам. Константин Станиславски" се връчва за "покоряване на върховете на актьорското майсторство и за вярност на принципите на школата на Станиславски", посочва БТА.

Случката с награждаването не бе единственият технически гаф на церемонията, свързана с Катрин Деньов. Вече след като на актрисата не й връчиха статуетката, водещият церемонията помоли Деньов да се качи на сцената, за да представи филма, с който завърши фестивалът - "Възлюбените" на режисьора Кристоф Оноре. В него актрисата играе една от главните роли. Но водещият я попита: "Ако Ви бяха предложили да се снимате в този филм, бихте ли приели?". След кратка пауза Деньов отвърна: "Всъщност, аз се снимах в този филм".