Извънредно положение в части от САЩ заради пораженията след бурята и жегите
Извънредно положение в части от САЩ заради пораженията след бурята и жегите / снимки: Reuters

Режим на извънредно положение е обявен в американската столица Вашингтон след много силната гръмотевична буря, отнела живота на най-малкото 13 души, предаде ИТАР-ТАСС. По решение на местните власти режимът ще действа 15 дни.

Извънредно положение е обявено и в щатите Вирджиния, Западна Вирджиния и Охайо, предаде ДПА.

Причина за извънредните мерки са рекордната жега и силната буря, заради която без ток вече 17 часа са почти 440 000 жители на Вашингтон.

Компанията Пепко, която отговаря за енергоснабдяването на столицата на САЩ, предупреди, че ремонтите може да отнемат до седем дни.

Метеоролозите предупреждават, че може да се очакват още бури и бурни ветрове. През почивните дни се очакват рекордно високи температури от 40 градуса по Целзий. Властите са разтревожени как това в комбинация с липсата на ток, следователно и на климатици, ще се отрази на здравето на хората.

Във Вашингтон са отворени специални центрове за охлаждане, където местните жители могат да потърсят спасение от жегата.

Жителите на засегнатите от бурята райони са посъветвани да пестят водата, тъй като са повредени и много водопроводи.

Президентът Барак Обама, който се намира в резиденцията си в Кемп Дейвид, щат Мериленд, разговаря по телефона за положението с губернаторите на най-пострадалите от стихията щати - Вирджиния, Охайо, Западна Вирджиния и Мериленд. Президентът е наредил на Федералната агенция по извънредните ситуации (ФЕМА) да осигури необходимата помощ на местните власти" за преодоляване на последиците от стихията.

По последни данни жертви на бурята, преминала над част от Източното крайбрежие на САЩ в нощта на петък срещу събота, са станали най-малкото 13 души. Без електричество са общо 4 милиона потребители.

Щетите, причинени от бурята на Вашингтон, са съпоставими с последиците от урагана Исабел от 2003 г. Тогава загинаха над 50 души, а щетите бяха за 4,3 милиарда долара.

Извънредно положение в части от САЩ заради пораженията след бурята и жегите
netinfo