Кралица Елизабет Втора се ръкува за първи път с бившия лидер на ИРА
Кралица Елизабет Втора се ръкува за първи път с бившия лидер на ИРА / снимка: Reuters

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора се ръкува за първи път с бившия лидер на Ирландската републиканска армия Мартин Макгинес, сега вицепремиер на британската провинция Северна Ирландия. Медиите нарекоха ръкостискането историческо, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Елизабет Втора се срещна с Макгинес в Белфаст, столицата на Северна Ирландия. Срещата се състоя 14 години, след като ИРА прекрати битката срещу господството на Великобритания над провинцията. Срещата на кралицата с Макгинес се възприема като един от последните важни етапи от мирния процес в Северна Ирландия, чийто успех се сочи за пример в цял свят.

Историческото ръкостискане се състоя при затворени врати в театър в Белфаст, в присъствието на съпруга на кралицата - принц Филип, на ирландския президент Майкъл Хигинс и премиера на Северна Ирландия Питър Робинсън.

Елизабет Втора се срещна с Мартин Макгинес през втория ден от визитата си в Белфаст. Заради нея районът около театъра, разположен в предградие на града, беше отцепен от стотици полицаи, допълва Ройтерс. Говорител на британския премиер Дейвид Камерън подчерта, че е нормално кралицата да се срещне с представители на всички страни, докато е в Белфаст, предаде Франс прес.

Повечето политиците на Северна Ирландия одобриха срещата на Елизабет Втора и Макгинес. 62-годишният Макгинес е герой за северноирландските твърдолинейни републиканци, но дълго време беше омразна фигура за юнионистите, мнозина от които хранят дълбоки съмнения за миналото му, предава БТА. Самият Макгинес признава, че е бил на фронтовата линия във войната с британските сили, в това число и в Кървавата неделя през 1972 г., когато военните убиха 13 невъоръжени протестиращи. Макгинес обаче твърди, че не е убивал никого. Според британски доклад той вероятно е бил въоръжен с автомат на Кървавата неделя, но не е предизвикал масовото убийство.

Макгинес твърди, че е напуснал ИРА през 1974 г., но повечето историци смятат, че той е бил активен през по-голямата част от борбата й. Макгинес обаче е и един от основните архитекти на процеса, при който нелегалното движение в Северна Ирландия сложи оръжие. Той участва и в преговорите за мирното споразумение от Разпети петък през 1998 г., което сложи край на насилието, продължило 30 години и отнело живота на над 3500 души, посочва Франс прес.

За Елизабет Втора конфликтът в Северна Ирландия дълго време беше и лична драма. Нейният братовчед лорд Маунтбатън беше убит от ИРА през 1979 г. заедно с още трима души, в това число и неговия 14-годишен внук.

Ройтерс припомня, че Шин фейн - най-голямата партия в Северна Ирландия, представляваща католическите националисти, които искат обединение с Ирландия - продължава да иска референдум по въпроса дали Северна Ирландия да остане част от Великобритания.

По-рано тази седмица лидерът на Шин фейн Джери Адамс призна, че срещата на Елизабет Втора с Макгинес ще породи смут в партията му, защото партийни членове смятат Макгинес за предател и припомнят, че Елизабет Втора е върховен главнокомандващ на британските въоръжени сили.