Порой и кални води завлякоха никополското село Асеново
Порой и кални води завлякоха никополското село Асеново / Емо ШУМОВ

Падналият интензивен пороен дъжд на 23 юни между 18:00 и 23:00 часа предизвикаха наводнения и затлачване на жилищни сгради и дворни место. Засегнати са 20 къщи. Затлачен е и пътя Никопол-Плевен в участъците от центъра на с.Асеново до изхода за Никопол, Муселиево - Дебово.

Причината за нахлуване на калните води са нивото на новопостроения път Никопол - Плевен и прилежащите канавки, което ниво е по-високо от дворовете и жилищните сгради. Канавките и водостоците реално не отвеждат постъпилата вода, поради стесняване и обратен наклон. В някои приземни етажи водата е достигнала 70 см.. Жителите на селото със собствени сили са започнали отводняване и спасяване на имуществото си. На място е направен първоначален оглед от оперативна група от Общинския щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия начело с кмета на община Никопол Емил Бебенов, зам.кмета Ахмед Ахмедов и секретаря на Щаба Валентин Попов. Разпоредено е почистване с техника от Земеделската кооперация с.Асеново и
водоноска от Никопол. Действията са съгласувани с ОУПБЗН Плевен и ОПУ Плевен.

В началото на работната седмица работна група от специалисти ще анализира причините за постоянните наводнения в този участък и ще се търсят решения за ликвидиране на проблема.