Зажънаха в новозагорското село Бял кладенец
Зажънаха в новозагорското село Бял кладенец / Общински пресцентър Нова Загора

За втора поредна година жътвата в новозагорското село Бял кладенец започна с ритуално зажънване, което представиха самодейци при НЧ „Светлина 1929” и пенсионерски клуб „Здравец”. Кметът на селото Мария Мартинова посрещна официалните гости на зажънването - заместник-кметът на Община Нова Загора Галя Захариева, секретарят на Общината Веселина Трънова, началникът на отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата” Веска Вълчева, Тодор Братанов, директор Областна дирекция „Земеделие”, Стойко Забунов, директор на фонд „Земеделие”, Милен Користилов, началник Общинска служба „Земеделие” Нова Загора и Христо Димитров, председател на „Общински съюз на пенсионерите 2004”.

Да е богата реколтата, да са пълни хамбарите, да има хляб на трапезата – това бяха основните пожелания, изречени в златната нива край село Бял кладенец от жените при фолклорната група към читалището, които за втора година се обединиха около идеята да покажат старинния ритуал за зажънване. С молитвата и благословията, с първата ръкойка на сърпа и паламарката, с бебешката люлка под сянката, стомната с вода, поднесена от малкото момче на нивата, с трапезата, на която присъства и хлябът, прясното сирене и киселото мляко.

„Земеделието е основният поминък в селото. Имаме около петнадесет земеделски производители, някои от които по-крупни. Селото не е голямо, но имаме доста обработваема земя, затова си пожелаваме да е спорна годината, да са пълни хамбарите и да има берекет на трапезата” – каза кметът на селото Мария Мартинова. Заместник-кметът на Община Нова Загора Галя Захариева плисна пред комбайна менче с вода с пожелания за богата реколта и безаварийна работа.