560 000 лв. дава правителството за честване на 100-годишнината от Балканската война
560 000 лв. дава правителството за честване на 100-годишнината от Балканската война / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
560 000 лв. дава правителството за честване на 100-годишнината от Балканската война
54622
560 000 лв. дава правителството за честване на 100-годишнината от Балканската война
  • 560 000 лв. дава правителството за честване на 100-годишнината от Балканската война

560 хил. лв. ще даде правителството за честване на 100-годишнината от Балканските войни, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е и председател на инициативния комитет по подготовката на юбилея. В усвояването на средствата ще участва фондация „Българска военна памет" с председател проф. Божидар Димитров. В специално направена интернет страница по случай годишнината е поместен календар със събитията, които ще се състоят през есента на 2012 г.

Според първоначалната идея на управляващите честванията по случай 100-годишнината от Балканските войни трябваше да се финансират със събраните пари от чиновнически бонуси. Това решение обаче бе отменено след острите реакции от неправителствения сектор, провокирани от даденото по-рано от министър-председателя обещание, че средствата ще отидат за лечение на болни деца. Тогава в ефира на "Дарик" Ана Коларова от „Националната мрежа за децата" обясни:

„Със сигурност е важно да се чества и Балканската война. Както ние разпределяме задачите си за деня - на спешни, важни и не толкова важни, не толкова спешни. Мисля, че проблемите, свързани с децата - има деца, които са в много тежко състояние в България. Има много тежко болни, има много домове. Балканската война, която е била преди 100 години, не е толкова спешна".

В крайна сметка стана ясно, че от държавния бюджет ще бъдат отпуснати 560 хил. лв. за честванията на 100-годишния юбилей. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов парите ще бъдат изразходвани само за възстановяване на паметниците, свързани с Балканските войни.

Божидар Димитров - председателят на фондация „Българска военна памет", която ще се участва в организацията, посочи, че в рамките на честванията ще се търси възможност за изграждане на стария софийски военен паметник, съборен при строежа на Националния дворец на културата.