КС: Глобата за работници без договор е противоконституционна
КС: Глобата за работници без договор е противоконституционна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КС обяви за противоконституционна глобата за работници без трудов договор
54621
КС обяви за противоконституционна глобата за работници без трудов договор
  • КС обяви за противоконституционна глобата за работници без трудов договор

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционна глобата за работниците без трудов договор, въведена в Кодекса на труда в края на миналата година. Съгласно нея работници и служители, които работят без трудов договор, се наказват с глоба от три лични социални и здравни осигурителни вноски, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа.

КС затвърди ролята си като защитник на социалните права на работниците

- депутатът от БСП Михаил Миков

Поправките бяха атакувани пред КС от БСП и ДПС и с решение от 19 юни съдът ги е обявил за противоконституционни. „С решението за отмяна на санкцията за работещи не по трудов договор КС затвърди ролята си като защитник на социалните права на работниците, защото те са слабата страна в трудовите правоотношения. И защото е абсурдно, когато работодателят не трябва да допуска работника на работното място без трудов договор, да наказваш работника за това, че е отишъл да работи", каза Михаил Миков от левицата.

В мотивите си КС констатира, че принципът на пропорционалността е нарушен и в трите му съставки. Първо, не е налице наложителност на ограничимото, второ, въпросното ограничение безспорно е неподходящо, посяга и накърнява осигурителната система, която има съвсем друго предназначение и трето, ограничението не е най-щадящата мярка, както изисква принципът на пропорционалността.

Според съдиите се въвежда небалансираното съотношение - за едно и също нарушение се налага различна по размер санкция според бранша, в който работят. Решението на съда в тази част е подписано с особено мнение от съдиите Владислав Славов и Благовест Пунев. Позицията на мнозинството съдии за противоконституционност на оспорената разпоредба е проява на социален популизъм. Тя е популярна поради близостта й с масовите настроения в обществото, но това не я прави по-убедителна и аргументирана от конституционно-правна гледна точка, посочват те.