Още не са издадени смъртните актове на тримата загинали при взривовете
Още не са издадени смъртните актове на тримата загинали при взривовете / снимка: Impact Press Group, архив
Кметът на Стралджа Митко Андонов
54604
Кметът на Стралджа Митко Андонов
Георги Илиев
  • Кметът на Стралджа Митко Андонов
  • Георги Илиев

Все още не е готова назначената съдебно-медицинска експертиза и затова не са издадени смъртните актове на тримата загинали при взривовете край „Петолъчката". Това заяви за Дарик единият от следователите по случая Георги Илиев.

Кметът на Стралджа Митко Андонов обясни, че близките на загиналите се притесняват от факта, че няма издадени смъртни актове. В Стралджа ще бъде обявен ден на траур, когато бъдат погребани тримата мъже. „Да напишат два реда, да се знае, да се каже, да не са в неведение тези хора. Има хора, които работят в чужбина, взели са си отпуска и никой нищо не им казва. Ако бяха минали погребенията, близките се примиряват, няма връщане назад, погребахме го. А така, тази неизвестност ги тормози и психически ги натоварва", каза още Митко Андонов.

Назначената ДНК експертиза, която доказа смъртта на тримата работници, е готова, но съдебено-медицинската експертиза е доста сложен процес, затова все още няма издадени смъртни актове, обясни следователят по случая Георги Илиев: „Тъй като това са отделни биологични части нужни са много изследвания. Назначена е преди това химическа експертиза. Резултатите от химическата експертиза трябва да бъдат предоставени на съдебния лекар, за да може той да изготви качествена съдебено-медицинска експертиза, която трябва да докаже причините за смъртта и дали по биологичния материал има следи от взривни вещества и какви са те".

Георги Илиев каза още, че ДНК експертизата е струвала 16 000 лева. „Тя показва, че е установена смъртта на трима души", добави Илиев.

Силна експлозия избухна в ранния следобед на 5-ти юни в склад за обезвреждане на боеприпаси между пътен възел „Петолъчката" и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични. Трима работници загинаха, 18 души пострадаха, като част от тях бяха настанени в здравни заведения. Тримата работници бяха издирвани в продължение на 4 дни и бяха обявени за мъртви на 8 юни.