Системата за държавни плащания и бонусите за чиновниците стават прозрачни
Системата за държавни плащания и бонусите за чиновниците стават прозрачни / снимка: DarikNews.bg

Системата СЕБРА, по която се извършват всички държавни разплащания, ще бъде качена в интернет. Публични ще станат и всички финансови бонуси, които ще получават държавните служители в различните ведомства, съобщи във Велико Търново министър-председателят Бойко Борисов. Той беше в старата столица, за да открие нова пивоварна на стойност 20 млн. лв.

Премиерът е разпоредил на финансовия министър Симеон Дянков в най-скоро време системата, по която се извършват всички държавни плащания, да бъде качена в интернет. По този начин и целият процес ще стане максимално прозрачен. „И всеки от вас като чукне, да знае държавата какво е разплатила – заплати, еди какви си разходи, да стане максимално прозрачно", каза Борисов.

Публични ще станат и размерът и начинът, по който се определят бонусите за чиновниците. По думите на Борисов досега допълнителните финансови стимули са се определяли неясно чрез 70 закона. Освен това парламентът е одобрил решение, според което цялата държавна администрация ще получава заплатите си и съответните стимулите към тях, независимо от това кое правителство е на власт. „Да речем във финансовото министерство работят хора, там са приходните агенции, те биха могли да получават ДМС-та в огромни размери. Примерно в културата, екологията или социалното министерство нямат такива приходни агенции. Нормално ли едни да получават големи ДМС-та, други – не. А начинът, по който работим и сега сме приели, е всъщност разликите, които се получават и искат да се стимулират държавните служители, да бъдат еднакви във всички министерства и администрации", каза той.

По повод днешните протести срещу закона за горите Борисов заяви, че е разпоредил Министерският съвет вече да внася закони в парламента, само когато са минали и има писмени протоколи след обществени обсъждания, за да се изчистят проблемните текстове. Законът за горите, ако беше минал по този начин, днес нямаше да има протести, заяви премиерът. „Законът за горите, ако беше минал по този начин, по който днес съм разпоредил, в парламента нямаше да има никакви проблеми. Но тъй като те възползват от политически натиск, който им се оказва, затова съм го върнал и няма да позволя на депутатите да го гледат, докато няма 100 процента обществен консенсус", каза Борисов.

Относно закона за съдебната власт Борисов обясни: „Подкрепяме ветото. И всъщност за онези умници, които се изказват в парламента, не го казвам със сарказъм, там са най-умните хора, всъщност президентът е върнал и ветото е да бъде изпълнено министерското решение, което сме вкарали в парламента, а не промените, които впоследствие е претърпял законът в парламента".