В Търговище извадиха 8-литрова кучешка тения от стомаха на възрастна жена
В Търговище извадиха 8-литрова кучешка тения от стомаха на възрастна жена / netinfo
В Търговище извадиха 8-литрова кучешка тения от стомаха на възрастна жена
54530
В Търговище извадиха 8-литрова кучешка тения от стомаха на възрастна жена
  • В Търговище извадиха 8-литрова кучешка тения от стомаха на възрастна жена

 Уникална четиричасова хирургическа операция е била направена днес в Специализираната болница „д-р Папуров" в Търговище. От стомаха на възрастна жена е била извадена осем-литрова кучешка тения.

Хирургът д-р Добрин Папуров е оперирал пациентката, която е от омуртагското село Угледно. Жената е на възраст 77 години. „Ехинококовата киста, която е известна като кучешка тения, беше обхванала над една трета от черния дроб на пациентката" коментира хирургът, допълвайки, че от дясната половина на черния дроб са извадили 8-литрова киста, а от лявата половина -  друга по-малка, която била около 2 литра.

Според лекаря, туморът се е развивал поне 20 години в пациентката. Заболяването й е било доказано преди пет години, а за последно старицата била на скенер преди около три месеца, като оплакванията й ставали все по-сериозни.

„Заради възрастта на пациентката и огромните размери на тенията операцията беше рискова", сподели д-р Папуров. Той твърди, че на практика всички вътрешни органи са били притиснати от гигантската киста, а това е създавало и проблеми с дишането.

Операцията е продължила близо четири часа. В момента жената е под наблюдение в болницата. Първите 72 часа са критични, твърдят лекарите, които ще продължат да следят възстановяването на жената, но прогнозите им са оптимистични.

Д-р Добрин Папуров сподели още, че кучешката тения е рядко срещана в хирургичната му практика, но през миналата година на операционната маса в болницата му е имало млад мъж със същото заболяване, което е било рецидив и от тялото му са извадени над 40 кисти.