Еколози и управляващи пак не се разбраха по спорните текстове
Еколози и управляващи пак не се разбраха по спорните текстове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Еколози и управляващи пак не се разбраха по спорните текстове
54519
Еколози и управляващи пак не се разбраха по спорните текстове
  • Еколози и управляващи пак не се разбраха по спорните текстове

И на 18 юни, пет дни след приемането на промените в закона за горите до единна позиция по тях не се стигна. След среща при премиера Бойко Борисов, еколозите от "За да остане природа в България" предложиха горските терени с променено предназначение да останат държавна собственост, но да се дава право на строеж и развиване на бизнес за определен срок - например 30 години. От "Природа за хората" обаче възразиха, защото според тях това е своеобразна приватизация, която обаче не дава възможност за развитието на бизнес.

Ако горските терени с променено предназначение останат държавна собственост, след изтичане на срока, те отново могат да се залесят, смятат еколозите.

"Законът задължава да го продадеш на съответния инвеститор, който е променил предназначението. Ние предлагаме тази възможност да отпадне и тя да му се дава за право на строеж вече с променено предназначение, да се учредява право на строеж за съответен период от време - 20, 30 години, колкото реши законодателят. Собствеността ще остане на държавата, върху нея ще има ограничено, вещно право на строеж и след като приключи ползването, се връща в горските територии", обясни Тома Белев от „За да остане природа в България".

Според ресорния министър Мирослав Найденов към това предложение може да се прибави и намаляване на таксите за промяна на предназначението. „Това предложение трябва да бъде съпътствано с предложение за финансовата част или за финансовите облекчения към потенциалния инвеститор, защото разбирате, че когато инвеститорът плати тази огромна сума, какво се случва след това и дали въобще трябва да се плаща толкова голяма сума", коментира министърът. Той допълни, че продължават разговорите на експертно ниво, както и работата по това да се направи конкретно предложение за осъвременяване на наредбата за определяне на сумите, които трябва да бъдат плащани за промяна на предназначението и по какъв начин вече изплатените средства за промяна на предназначението ще бъдат отчитани като разход на потенциалните инвеститори.

Според Филип Цанов от "Природа за хората", ако предложението бъде прието, това отново ще е своеобразна приватизация. "Това е все едно да си купите апартамент и след 30 години да го върнете на собственика, но това пак е вид приватизация", коментира Цанов.

От стенограма на срещата при премиера става ясно, че Бойко Борисов настоява за консенсус по новите текстове и със сигурност отказва да подкрепи промени, които биха създали съмнение, че ГЕРБ е лобистка партия. Борисов аргументира тезата си с думите: „Да ми наричат партия и мен лобистки тези, които 20 години ограбиха държавичката, ние не сме. Аз с моята приятелка се разделих преди пет години, не съм я чувал и не я виждам. Откъде накъде ще ми приказват глупости снахите и децата на Политбюро. Мачкаха ме 25 години, сега пак през уж демократични процеси ще ни мачкат. На Политбюро няма да им се дам".

 

Вижте цялата стенограма от разговорите ТУК