Чистка в борда на „Пирогов”
Чистка в борда на „Пирогов” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Чистка в борда на „Пирогов”
54518
Чистка в борда на „Пирогов”
  • Чистка в борда на „Пирогов”

До края на седмицата ще има смени в борда на директорите в "Пирогов", съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Ще бъдат отстранени тези членове, които са бивши представители на Министерството на здравеопазването и вече нямат трудови и служебни правоотношения.

Промените са следствие на доклада на Инспектората на здравното ведомство за одит на болница "Пирогов". По думите на Атанасова, докладът вече е изготвен и е предаден в НАП, в Инспекцията по труда, в Агенцията за държавен финансов контрол и в прокуратурата. От прокуратурата съобщиха, че в СГП вече е образувано производство срещу неизвестен извършител за присвояване на пари в особено големи размери и безстопанственост, от която е последвала щета в особено големи размери.

Докладът за финансовото състояние на "Пирогов" е връчен и на изпълнителния директор на лечебното заведение Димитър Раденовски, обясни ресорният министър Десислава Атанасова: "Този доклад не е предназначен за работещите в „Пирогов", напротив, това е доклад от Инспектората към министъра, за да може министърът да се запознае със състоянието на лечебното заведение. Дадени са препоръки, дадени са предложения и констатации за всички пропуски и нередности, в рамките на един месец, съгласно закона".

Докладът е 157 страници и е изпратен до всички институции, които имат отношение по въпроса, подчерта Атанасова и изрази надежда в най-кратък срок тези институции да се произнесат със своите заключения.

"Никога не съм имала за цел да злепоставя работещите лекари в института "Пирогов". Напротив, винаги съм казвала, че "Пирогов" е стандарт за качество в спешната медицина. Съвсем различна обаче е ситуацията с финансовата дисциплина", уточни министър Атанасова.

В момента протичат няколко проверки от страна на министерството и на Националната здравноосигурителна каса. Две от тях са в Педиатричната болница и в областната болница във Видин. По думите на Атанасова всички лечебни заведения, които са 100 процента държавна собственост, ще бъдат проверени за начина, по който спазват финансовата дисциплина.