Депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс
Депутатите приеха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс / Sofia Photo Agency, архив

Да не се събира такса за извършване на опис на имущество в срока за доброволно изпълнение, решиха депутатите. Това стана с приемане на второ четене на промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/.

Прието беше процентът на пропорционалната такса по изпълнителните дела да намалява с увеличаване на интереса, като таксата не може да надвишава максималния размер, определен в тарифа, приета от Министерския съвет.

Запор върху вземане на длъжника по сметка в банка може да бъде наложен от съдебен изпълнител чрез запорно съобщение в електронна форма, подписано с квалифициран електронен подпис, изпратено по електронен път чрез Единна среда за обмен на електронни запори, записаха още депутатите в ГПК. Уредена беше и процедурата, по която се извършва работата на съдебните изпълнители по електронен път, посочва БТА.

Изплащането на дължимите на взискателя и на присъединените кредитори суми става в 7-дневен срок от влизането в сила на разпределението на събраните суми. Ако запорираното вземане покрива изцяло дълга по изпълнителния лист или друг акт, подлежащ на изпълнение и по искане на длъжника бъде събрано в срока за доброволно изпълнение, се прилагат последиците при доброволно изпълнение на задължението, решиха депутатите.