Топят пушачи на горещ телефон в Благоевград
Топят пушачи на горещ телефон в Благоевград / снимка: Sofia Photo Agency


Регионалната здравна инспекция в Благоевград отвори горещ телефон, на който приема сигнали на съвестни граждани за пушене на забранени места.

Номерът, на който ще бъде приемана информация за пушачи, дръзнали да нарушат забраната за палене на цигара на закрити и някои открити обществени места,  е 073/83-28-26. От 1-и юни, когато влезе в сила "димната" забрана, е получен само един сигнал на открития телефон, заяви за Дарик д-р Мария Станчева-директор на Дирекция "Здравен контрол" в здравната инспекция. Телефонните обаждания на гражданите не са анонимни, подчерта д-р Станчева.  След постъпването на сигнала инспекторите извършват проверка, след което връщат отговор на гражданина(ако е оставил телефон за обратна връзка)  дали е санкциониран нарушителят.

Глобите за нарушителите са солени. Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лв., а при второ от 500 до 1000 лв. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани както следва - за едноличните търговци от 1000 до 1500 лева за първо нарушение, а за второ нарушение от 1500 до 3000 лева. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000 лева.С разпоредбите се завишават и санкциите за реклама на алкохолни напитки.

Пушенето на открито към заведенията за хранене и развлечение е разрешено при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра.
Няма нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици. За закрито обществено място се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени (страни), без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна.
Пушенето на площадки за игра е забранено. Границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено. На открити басейни може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви. Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, на места, където има прояви за деца, на спортни обекти там, нито в летните кина.Не могат да се правят изключения от забраната на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно. Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват от министерството.