Путин държи организаторите на Евро 2012 отговорни за безопасността на запалянковците
Путин държи организаторите на Евро 2012 отговорни за безопасността на запалянковците / снимки: Reuters, архив

В телефонен разговор с полския премиер Доналд Туск руският президент Владимир Путин е изразил „загриженост по повод на ситуацията с руските фенове на Европейското първенство по футбол, което се провежда в Полша и Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Владимир Путин подчерта, че изхожда от това, че организаторите на подобни международни турнири носят пълна отговорност за гарантиране на безопасността на запалянковците от други страни на тяхната територия”, добави Песков.

По-рано днес полският посланик в Руската федерация Войцех Зайончовски съобщи, че при вчерашните сблъсъци след мача Русия-Полша са били задържани 186 души, включително 150 поляци, 24 руснаци, испанец и унгарец. Пострадали са 45 души, от които 10 са полицаи, както и двама руснаци, предава БТА.

По думите на Песков, Путин и Туск са обсъдили също актуални въпроси на двустранните отношения с акцент върху сътрудничеството в енергетиката, както и „деликатната за полската страна тема за връщането на Полша на останките на президентския самолет, който се разби край Смоленск”.

Путин държи организаторите на Евро 2012 отговорни за безопасността на запалянковците
netinfo

Над 100 хулигани бяха арестувани във Варшава за нарушаване на обществения ред преди началото на мача Полша - Русия от Евро 2012 на 12 юни, съобщи полската полиция. Сблъсъците започнаха преди началото на мача, когато руските запалянковци в колона отиваха на Националния стадион във Варшава. Арестите започнаха във фензоната в центъра на Варшава, а полицията мобилизира над 6000 свои служители за осигуряване на реда.