Имотите на Маргините
Имотите на Маргините / netinfo

След като СГС сложи ръка върху официалните имоти на Красимир Маринов – Големия Маргин, интересно е всъщност какви са истинските печалби на братята Маргини, в кои фирми участват официално и къде дърпат конците чрез подставени лица и защо Комисията за конфискация на имоти, придобити по престъпен начин, не може да пипне почти нищо от собствеността им.

Интересно е и как едно и също лице – Големият Маргин, претърпя огромната трансформация от човек, сочен за един от босовете на организираната престъпност у нас, през данъкоплатец № 1 на държавата, до арестант и подсъдим, определен като че ли от управляващите у нас, да измие очите на България и да докаже, че страната ни се бори с организираната престъпност.

И ако целта е някой да свали Маргините от сцената и да си прибере обратно това, което им е дал преди години, колко всъщност е истинската стойност на всички участия на братята във фирми, бордове, управи на хотели и застрахователни дружества.

Всичко започна само преди ден, когато Софийският градски съд по искане на Комисията на проф. Стоян Кушлев за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, наложи възбрана на имотите на Красимир Маринов – Големия Маргин и съпругата му Мария Маринова и запор на банковите им сметки. Комисията е установила, че приходите на Големия Маргин и семейството му за 16 години от 1982 - 1998 г. са само 101 835,49 лева, докато разходите му са били шест пъти повече – те са похарчили 680 227,83 нови лева. В момента разходите на Големия Маргин според Комисията са 2 835 260,80 лв. Не се посочва от какво.

Съдът наложи възбрана върху фирмите, в които Големия Маргин и жена му Мария са собственици – “Роял – КМ” ЕООД, ЕТ “Красавто – Красимир Маринов” и ЕТ “Мимиавто – Мария Маринова”, върху 10 офиса на бул. “Джеймс Баучер” - там той държи 1,2 и 3 етаж в сградата на “Бул Инс”, където бе взривен Стоил Славов, още един магазин, едно паркоместо и един гараж, както домът, в който той живее - двуетажната къща с гараж и двор на ул. “Иван Радоев” в кв. „Витоша”, местност ВЕЦ “Симеоново”, в непосредствена близост до хотел “Амбасадор”. И още - нерегулирано дворно място от половин декар в квартал “Барите”. Съдът запорира и личните банкови сметки на двамата съпрузи. В тях обаче според запознати едва ли има повече от 2000 лв.

Трудно е да повярваш, че за 16 години Маргин и спечелил само стотина хиляди лева официално, а пък реално похарчил някакви си 600 000. Странно е и как Комисията е изчислила доходите му още от 1982 г., когато Големият Маргин е бил 17-годишен и разходите му са били за баничка в голямото междучасие. Истината е, че парите на Маргините са много повече от тези суми, а участията им в различни фирми най-често са през трети лица. По този начин следите към истинския собственик се губят, а подставените хора всеки месец чинно си плащат определената сума на братята. Точно по този начин беше организацията и при застреляния миналото лято в Слънчев бряг президент на „ВАИ Холдинг” Георги Илиев. Тогава се оказа, че от стотиците фирми, които се смятаха за негови, Илиев има участие само в 7-8.

Една от най-любимите форми на инвестиране на босовете на организираната престъпност у нас е туризмът. Едва ли са много хората, които не си спомнят кабриолетите с яките момчета и изрусените жени до тях, които се разхождаха по цяло лято в най-скъпите ни морски курорти. Всичко това е защото в продължение на години една немалка част от хотелите, казината и дискотеките на Слънчев бряг и Златни пясъци бяха собственост именно на хора от типа на Маргините. И в момента на Златни пясъци голяма част от концесиите на плажната ивица са взети от хора, близки до бившата групировка СИК, които освен това държат и почти всички морски атракции в района.

Подобно е положението и в курорта Слънчев бряг. В началото на 90-те години ВИС и СИК делят територии там, а запознати твърдят, че последният скандал между жената на застреляния в София Бай Миле - Силвия Панагонова и Младен Михалев–Маджо е за собствеността върху хотел в курорта Приморско и чайна в курорта Боровец. Бившата стюардеса е отказала да прехвърли дяловете си на хора, посочени от Маджо и това е предизвикало скандала. В началото на 2005 г. пък братята потърсили контакт с групировката ТИМ – имали проект да правят съвместно две екоселища. Според източници, близки до братята, намеренията са им били насочени към Камчия, и дори за това Малкия Маргин имал известни търкания с ТИМ-аджиите за 300 дка между Камчия и Шкорпиловци.

Според справка в ДАКСИ в момента Красимир Маринов–Големия Маргин има пряко участие общо в 6 фирми. Това са “Красавто”, “Майер+”, “Роял КМ”, “Файненшъл Консулт” и “Олимп 94” ООД. 100% негови са “Роял КМ” и “Красавто”, поставени под възбрана от съда. В 3 от тях той е съдружник с друг от босовете на бившата СИК – убития Дмитрий Минев–Димата Руснака. Това са “Олимп 94”, “Изи Мъни” и “Майер+”. Върху тези три фирми комисията “Кушлев” не е поискала и съдът не е наложил възбрана. По наследственото право би трябвало сега, след убийството на Дмитрий Минев, съдружник на Маргина вече да е съпругата на Минев – Ирина.

Да се върнем обаче малко назад във времето. Големия Маргин и Димата Руснака станаха известни през 1993 - 1994 г. около “гангстерската война” в България. За кратко те избягаха от България, а когато се върнаха, заедно с Младен Михалев–Маджо, Румен Николов–Пашата и още няколко души, повечето вече покойници, създадоха охранителната фирма СИК. През 1998 г. тогавашния вътрешен министър Богомил Бонев отне лиценза за застрахователна дейност на СИК, където четиримата бяха акционери. Всеки от тях още тогава участваше в по 4 дружества минимум. Повечето се занимаваха с търговия на стоки и горива, туризъм и транспорт. Тогава през 1998 г. съдебна пререгистрация трансформира СИК в “Интергруп енд партнърс”.

Горивата пък стават едно от важните пера в бизнеса на СИК, където един от безспорните лидери е “Интерпетролеум енд партнърс”, един от тримата най-големи дистрибутори на “Лукойл Нефтохим”. Според баланса за 2004 г. по приходи от продажби на едро на течни горима – над 460 млн. лева, компанията заема второ място след “Лукойл България” и води пред големи вериги като “Петрол”, “Шел България” и ОМВ. Когато през 1998 г. правителството стеснява застрахователния пазар и отнема лиценза на редица дружества, сред лишените е и “Юнион инс” – новото наименование на СИК. И тъй като нашата цел не е да напишем историята на СИК и разприте между нейните лидери, само ще отбележим, че през 2001 г. започва нейният разпад.

Някои сочат като причина факта, че не са могли да се разберат за дяловете си от Първа източна международна банка, други – че спорът бил между Маджо и Големия Маргин за контрола върху наркотиците. През следващите 2 години СИК-аджиите делят официалната част от общия бизнес – за Маргините и Руснака остават застраховането, заведенията, търговията с коли, преработвателните предприятия за селскостопанска продукция. Производствените фирми на братята всъщност са съсредоточени в ръцете на Мария Цветкова, от миналото лято официална съпруга на Николай Маринов –Малкия Маргин след 9-годишен съвместен живот и 2 деца. По регистрация тя участва в 11 фирми, като на повечето е 80 % собственик. Това са “Щерн енд ко”, “БСС Ауто трейд”, “Бул енерджи 2005” и 5 дружества с името “БСС Лизинг”.

Тя се занимава още с лизингова дейност във фирмата “Офис лизинг сървисиз”, която е 50 % нейна, с търговия на алкохол на едро, с дървен материал, строителство и дори водна енергетика. Собственик е и на 1/3 от едно бинго и върти 6 автокъщи. Снахата на Големия Маргин чрез фирмата “Щерн енд Ко”, където държи 80 % от капитала, се оказва и собственик на най-големия магазин в центъра на Добрич – Универсалния магазин на града. Въпреки че основната дейност на “Щерн енд Ко” е производство на месо, универсалният магазин в Добрич има 200 наематели, а експерти са оценили магазина за 6 и половина милиона лева.

Комисията “Кушлев” е хванала и сложила ръка върху още няколко официални участия на фамилията Маринови. Наложена е възбрана върху дружествените дялове на съпругата на Големия Маргин Мария Маринова във “Файненшъл консулт” ООД, дяловете на Красимир Маринов в “Олимп 94” ООД и ЕТ “Красавто”, където Маринов е управител и собственик на капитала. Под възбрана са и акциите на Мария Маринова в “Юнион инс” АД , което обаче е в ликвидация. Под възбрана са и нейния дял от 20 % в “Бългериан индъстрис груп” ООД , където тя е съдружник заедно с жената на Димата Руснака - Ирена Атанасова Минева. Финансовата къща обаче реално управляват братята Маргини.

Запорирани са личните банкови сметки на Красимир и Мария Маринови, както и сметките на фирмите “Роял КМ”, “Красавто” и “Мимиавто”. По наша информация комисията “Кушлев” работи и по официалните фирми и имотите на Николай Маринов–Малкия Маргин, но засега не е ясно дали ще се стигне до внасянето на искане до Софийския градски съд за възбрана и върху тях и запор и върху неговите сметки. Засега те са свободни, и времето от 1 година, през която братята са в ареста, е достатъчно за да се продадат и през няколко собственика да се заличи връзката с него.

В момента Николай Маринов фигурира в 17 фирми, но от тях почти нито една не е действаща, непродадена или пък той да не е напуснал фирмата. Там, където Малкия Маргин все още се води, на фирмата не е деноминиран капиталът. Действащи са две: “Фарго енд Ко” ЕООД, регистрирана през 2004 г. в София, ж.к. Гоце Делчев с 5000 лева капитал, и “Ъпкъминг ню талент мениджмънт”, създадена през 1998 г., където Николай Маринов е наполовина съдружник с френски гражданин. В нея обаче той дори не е управител, а името на фирмата звучи като “набиране на манекенки”.

През фирмите си обаче Малкият Маргин е свързан с интересни лица. В цели 5 фирми той е съдружник с убития за 600 кг. кокаин Поли Пантев – “Европа прес”, “Вита трейд” ЕООД, “ П.А.К. комерс” ООД, “ВИ БИЛД“ и “Хермес къмпани”АД. Още по-интересно е партньорството му с близкия до бившия премиер Иван Костов бизнесмен Славчо Христов. По регистър Малкия Маргин излиза съдружник с него не само в “Чоби 90”, където Христов държи 62 %, но и в още 6 фирми: “Златни пясъци”, “Транзит инс”, “Милионер”ООД , “Соф строй комплект”, “Бул ойл трейдинг” и “Нов стандарт прес”.

Големият Маргин и Димата Руснака излизат от фирмата “Изи Мъни” още през 1998 г., а през 1999 г. те излизат заедно с Маджо, шефа на футболен клуб “Славия” Венцеслав Стефанов, Бай Миле и Стоил Славов и от “Интергруп енд партнърс”. На тяхно място изпълнителен директор е Румен Николов–Пашата. По това време става видима инвазията на СИК в туризма – купуват хотелите “Мура”, “Бреза” и “Ела” в Боровец. Групировката се води собственик и на ресторант “Лазур” в Слънчев бряг, ресторант “Казино” и дискотека “Калигула”. По-късно се разчува, че гледат да ги продадат.

Големият Маргин и Димата Руснака са станали съдружници и на Румен Гайтански–Вълка в станалите скандални фирми–концесионери за чистотата на София “Волф” и “Дитц”. Източници твърдят, че преди 2 години Георги Илиев е продал на Маргина своя дял в този бизнес. Това най-вероятно е станало през фирмата “Волф 96”, в която са участвали Красимир Маринов и Дмитрий Минев-Руснака. На 17 юни 1999 г. фирма “Фаст ком” купува 31 % от “Волф 96”, Маргина и Руснака придобиват контрол върху фирмата на Гайтански, брат му и баща му. Само след две седмици Маргина и Руснака напускат фирмата и поставят на свое място други хора, за да заличат следите.

И сега от средите на СИК сочат, че “София сити център”, който официално се води на фирма на Румен Гайтански–Вълка, всъщност по подобна схема е на братята. По-интересно е, че на 12 юни 2003 г. Министерството на финансите обявява тържествено, че Димата Руснака и Големият Маргин са станали най-големите данъкоплатци за 2002 г. Руснака е внесъл в хазната 460 000 лева данъци, а Маргина – 220 000 лева. Това означава, че в декларацията си Красимир Маринов е посочил близо 1 милион лева лични доходи. Това е най-голямата сума, внасяна от физическо лице в България, отбелязват от Министерството, но отказват да уточнят откъде, според данъчната декларация на Красимир Маринов, са спечелени тези доходи. Миналата година след ареста си Големият Маргин изтъкна в открито писмо до премиера Сергей Станишев точно това – че е един от най-големите данъкоплатци на България.

Декларираните данъци явно имат за цел да покажат, че те са узаконили голяма част от бизнеса си и вече трудно може да се оспори произходът на парите им. Схемата е измислена и прилагана безотказно след 1999 г. Когато излизат от фирмите си, братята обикновено поставят като свой наместник там жените си. И стават консултанти към застрахователната компания “Бул Инс” например, където иначе нямат никакво официално участие. Срещу консултантските си услуги получават от компанията голям хонорар – например 10 000 лева месечно, който декларират официално пред данъчните като легален личен доход и върху който плащат данъци.

Или пък регистрират жените си като застрахователни брокери или агенти към същата компания. После се оказва, че клиентите са идвали направо при тях да се застраховат, и те като агенти са прибирали съвсем официалната комисионна. Точно по тази схема личният доход на Маргина става толкова голям, че Финансовото министерство го обявява заедно с Димата Руснака за данъкоплатец на България за 2002 г. Историята на бизнеса на братята Маргини показва, че след 1999 г. те избягват да участват явно във фирми, а вместо това предпочитат да бъдат акционери, но като анонимни физически лица или чрез подставени свои хора, които им се отчитат на ръка.

В средите на БСП се говори, че Големият Маргин е успял да изнесе в чужбина около 300 милиона евро, с които разполага независимо от българските власти. Твърди се, че с парите си той е успял да си създаде разнопосочни връзки и да си намери покровители от различен политически спектър - и сред управляващата червена партия, но от умереното й крило, и с Иван Костов, сега лидер на ДСБ, а и с политици и фирми, близки до ДПС. Сред близките до Маргина среди обаче коментират, че той с такива пари не разполага, а най-голямото доказателство за това е фактът, че ако ги имаше – нямаше да се занимава а с наркотици и дори да се скара за това с Маджо.

Дори и само от този бегъл и схематичен опит да се внесе яснота в официалния бизнес на братята Маргини, става ясно, че Комисията “Кушлев” няма шанс да конфискува почти нищо. Данъкоплатец № 1 на България за 2002 г. е на път да стане изкупителната осъдена жертва за пред Европа, ако съшитото с бели конци обвинение на прокуратурата все пак успее. А ако вкарването на братята Маргини зад решетките и процесът срещу тях има за цел да ги свали от сцената и кукловодът им да си прибере обратно дадените да се завъртят и умножат пари, а те през годините никак не са били малко, то това при всяко положение ще стане зад гърба на държавата и извън юрисдикцията на комисията “Кушлев”.