Родители: Мъртвородените бебета не са биологичен отпадък
Родители: Мъртвородените бебета не са биологичен отпадък / Sofia Photo Agency, архив
Родители: Мъртвородените бебета не са биологичен отпадък
54385
Родители: Мъртвородените бебета не са биологичен отпадък
  • Родители: Мъртвородените бебета не са биологичен отпадък

С мълчалив протест пред Министерството на здравеопазването родители поискаха мъртвородените бебета да не се изгарят като биологичен отпадък, каквато била практиката у нас. Протестиращите внесоха писмо, адресирано от 13 български организации до здравния министър Десислава Атанасова, в което настояха за незабавна промяна в сегашното законодателство. Причината е, че то не позволявало на родителите на мъртвородени да кремират или да погребват своите деца. Всички бебета, починали преди или непосредствено след раждането, стават собственост на болницата, и биват изгаряни заедно с болничните отпадъци, обясниха родителите.

Всяка година в България около 600 бебета са мъртвородени, но практиката те да се изгарят, редом с болничните отпадъци, не съществувала в нито една от останалите страни членки на Европейския съюз, посочи Яна Тавание от Българския хелзинкски комитет. „Практиката е от преди демократичните промени. Ние искаме само с едно минимално изменение на наредбата за здравните изисквания към гробищните паркове да се спомене, че за мъртвородените е достатъчен само актът за раждане, който те получават, за да бъдат погребани или кремирани. Това е единственият документ, който те получават, обясни тя.

При родители, които са получили възможност да се сбогуват с бебето си, се наблюдават значително по-малко депресивни и тревожни разстройства, както по-бързо възстановяване, категорични са от 13-те организации. Тавание добави: „Към момента 13 организации са подписали отворено писмо, което за момента е внесено в Министерството на здравеопазването, предстои да бъде внесено и в Министерството на правосъдието. То настоява за изменение на сега съществуващата нормативна наредба, което да позволи родителите, които искат, да могат да получат достъп до бебето си, да се сбогуват с тях по достоен начин, така както се сбогуваме с всички наши обични хора".

Тавание увери, че от здравното ведомство са подкрепили исканията на родителите и ще съдействат за връзка с Министерство на правосъдието. Причината тази промяна в законодателството да се случва толкова късно била, че досега въпросът не е поставян на дневен ред.