150 късометражни филма ще се състезават на десетия фестивал „В двореца”
150 късометражни филма ще се състезават на десетия фестивал „В двореца” / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

150 кратки филми от България и света ще се състезават в рамките на тазгодишния Международен фестивал за късометражни филми „В двореца". Десетото издание на фестивала, който представя най-новите международни тенденции на работа в областта, ще се проведе от 29 юни до 7 юли в Балчик и Варна. 85 на сто от състезаващите се филми ще бъдат премиерни за България, а 30 процента от тях ще имат своята световна премиера на фестивала. Общият награден фонд, който ще бъде разпределен по различните състезателни категории, е 10 000 евро.

Общо 500 филма от цял свят ще бъдат представени в рамките на юбилейното десето издание на Международния фестивал за късометражни филми. Освен конкурсните програми, в които ще се състезават повече от 150 заглавия, зрителите ще имат възможност да видят и няколко паралелни селекции, подготвени специално за юбилея, обясни директорът на фестивала Цанко Василев.

„Нарочно сме поканили седем световни купувачи за големи телевизии и канали за разпространение на късометражно кино. Миналата година ние го направихме за първи път и успяхме да продадем 12 процента от филмовата си програма, включително и два български късометражни филма", допълни Цанко Василев.

Тази година в конкурсната програма има 40 процента световни премиери и световната индустрия, която идва у нас за фестивала, тази година ще има шанс да види нещо, което досега не е виждала, обясни още Василев.

„Това са филми на млади хора и това е нашата цел и амбиция - да ги срещнем със световната индустрия, с представители на големи фестивали, които да ги селектират и да ги поканят още на място за участие", допълни Цанко Василев.

Фестивалът ще включи и отделна сесия за финансиране на филмови проекти в България. Десет от тях ще бъдат подкрепени със сумата от 2500 лева, обясниха още организаторите.