Училища от Добрич и Балчик спечелиха квота за европейско състезание
Училища от Добрич и Балчик спечелиха квота за европейско състезание / личен архив

Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски" Добрич спечели квота за участие в програма „Евроскола" на Европейския парламент, съобщават от училището. Призът учениците получиха на регионално състезание по динамичен дебат, състояло се на 9 юни във Варна, организирано от Бюрото на Европейския парламент в София.

В надпреварата се включиха представители на 12 училища от Бургас, Варна, Силистра, Шумен, Разград, Добрич, Балчик и Кубрат. Отборът на добричката гимназия, съставен от членове на Евроклуб „EUREKA" към училището, получи една от петте квоти, като се нареди сред най-добре представилите се заедно с училища от Варна, Бургас, Балчик и Кубрат.

Темата, по която дебатираха добричките ученици, бе „Какво научихме от кризата в ЕС? Какви мерки са най-ефективни за справяне с нея? Как европейските народи се справят с изпитанието на солидарността при икономическа криза? Какво могат да направят малките държави в подобна ситуация, за да помогнат на Съюза?"

Журито, което оцени уменията на учениците бе съставено от народен представител, членове на екипи на евродепутати, представители на Бюрото на Европейския парламент в София и на Националната асоциация на българските европейски клубове, на Община Варна и РИО-Варна. Водещи критерии за оценката бяха познаване на фактите, тяхната интерпретация и креативно мислене.

Учениците от Финансовата гимназия впечатлиха с убедителността на своето изложение, с много добро познаване на фактите, със способността да излагат аргументи, с умението да водят цивилизован дебат и с отлични познания по английски език, посочват от училището и изтъкват участието на Велимир Пеев, Коста Колев, Стефани Станкова, Татяна Тодорова, Доротея Кирилова и Михаил Михайлов.

През месец ноември 24 ученици от ФСГ ще пътуват за Страсбург. Те ще прекарат един ден в Европейския парламент, където заедно със свои връстници от всички страни-членки на ЕС ще участват в „заседания на комисиите" и в „пленарни заседания", ще разискват и гласуват резолюции, като дебатите ще се водят основно на английски език.