Ветеринари протестират срещу готвени промени в закон
Ветеринари протестират срещу готвени промени в закон / снимка: БГНЕС
Ветеринари протестират срещу готвени промени в закон
54294
Ветеринари протестират срещу готвени промени в закон
  • Ветеринари протестират срещу готвени промени в закон

Ветеринари излизат на протест пред Народното събрание, съобщи за Дарик председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев. Лекарите ще внесат протестна декларация в парламента и в Министерския съвет срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според медиците с тях се създава сериозна заплаха за здравето на хората и животните.

Ветеринарните експерти ще внесат протестна декларация и срещу възможностите за безконтролно търгуване с лекарства.

"Един от основните проблеми е това, че с този проект се дава право на държавните инспектори да упражняват дейността, която контролират. Как ще попречи това на практиката? Най-малкото ние не сме конкурентноспособни на хора, които получават ежемесечно сигурна заплата, сигурни социални осигуровки, имат съответното служебно положение, така че те спокойно могат да правят дъмпинг на цени и т.н. Нашите доходи не са сигурни, а зависят от това какво сме свършили", обясни причините за протеста д-р Йордан Бойчев.

В готвените промени е заложена и промяна - в случай на умряло животно разходите по транспортирането и унищожаването му в екарисаж да се поемат от съответния собственик-фермер, а ако е безстопанствено - от общината. Попитан дали тази промяна е притеснителна, председателят на Българския ветеринарен съюз отговори: "Това ни притеснява повече като граждани, а не като ветеринарни лекари. Това е основен проблем на общините и на собственици на животни. Промяната според нас ще доведе до това много животни да останат неприбрани и труповете им - необезвредени. Най-малкото това ще бъде грозна гледка, оставяйки настрана всички други възможни последици. Собствениците отсега заявяват, че няма да плащат".