Какви хора са стогодишните американци
Какви хора са стогодишните американци / снимка: sxc.hu

Стогодишните американци са толкова физически и емоционално активни, колкото роденото след Втората световна война "бейби бум" поколение. Сега те могат да работят с интернет, обичат компаниите и почти всеки ден си намират повод да се смеят, твърдят авторите на публикуван в САЩ доклад 100@100 на медицинската организация United Healthcare.

Проведено било допитване сред 100 души, достигнали 100 годишната граница - сега в САЩ има 72 000 такива. Били разпитани и 300 души в предпенсионна възраст.

Резултатите показали, че 45% от възрастните американци наричат любимо занимание ежедневната си разходка пеша, 40% правят гимнастика всеки ден, 11% се занимават с йога или други източни практики, 8% редовно карат колело.

Столетниците продължават да вдъхновяват потомците си - 5% от тях бягат за здраве, 2% се занимават с активни спортове като бейзбол, баскетбол, футбол и тенис. И при столетниците, и при 50-60-годишните е равен процентът на хората, които обичат да общуват с приятели, да се покажат пред хора. Поравно са и тези, които ценят шегата и обичат да се смеят.

А 80% от американските дълголетници твърдят, че се радват всеки ден на нещо.

"Физическата активност и живото емоционално общуване (не през социалните мрежи) са ключ към активното дълголетие". Това е изводът на социолозите, които правят 100@100 за седми път.

Старостта въобще не е пречка за желаещите да се приобщят към техническия прогрес, отбелязва БГНЕС. Една четвърт от възрастните ползват интернет (само за година броят на компютърно грамотните се е удвоил), почти всеки десети гледа видео в YouTube, 12% имат и ползват iPоd или други цифрови аудио и видео устройства.

Въпреки това хората с трицифрена възраст упорито се съпротивляват на социалните мрежи и предпочитат живото общуване - 3% от тях имат профил във Фейсбук.

Три четвърти от стогодишните заявяват, че ще гласуват на президентските избори през ноември тази година.

Авторите на доклада предполагат, че към 2050 година в САЩ ще живеят около 600 000 души, чиято възраст ще се пише с три цифри.