От ВМРО връчват протестно писмо на областния управител
От ВМРО връчват протестно писмо на областния управител / Дарик Добрич, архив

Представители на ВМРО - Добрич ще връчат днес протестно писмо на областния управител Желязко Желязков, съобщават от партията. В него те изразяват възмущението си от проведената вчера среща между областния управител на Добричка област и представители на сектата "Свидетели на Йехова", която воеводите определят като "антидържавната и антихуманна".

"За нас е недопустимо държавна институция да проявява интерес, толерирайки по този начин една организация, която открито отрича държавността", казва се в писмото. От ВМРО смятат, че "ако областният управител се бе запознал с реалните постулати на "Свидетели на Йехова", а не с тези, които те представят пред обществеността щеше да разбере, че сектата отрича държавните символи, националния химн, знаме и герб, както и всички официални и лични празници. "Обучението в библейски ценности" е нагла лъжа от страна на представителите на сектата, защото тяхното учение е въз основа на преработване и фалшифициране на Библията - основателят на сектата прави над 200 поправки в Свещеното писание, изкривявайки неговия смисъл", подчертават от партията.

От ВМРО припомнят, че са последователни в позицията си за "забрана на антихуманната секта" и ще продължат да преследват тази цел. "Съзнаваме, че тази борба няма да е лека, след като държавни институции явно толерират т.нар. "вероизповедание", което няма нищо с религията, а е всъщност една търговска организация, която печели за сметка на заблудените души, които привлича в редиците си", казват воеводите. Според тях българското законодателство е "прекалено толерантно и допуска в страната да действат секти, които са забранени в редица страни на ЕС".

Преди време в Добрич ВМРО организира подписка с искане за забрана на дейността на сектата и за преустановяване дейността на учебния й център по ул."Осми март" в града, посочва се още в съобщението от централата на движението. Искането бе подкрепено от хиляди добричлии, но държавните и общински институции не сметнаха за нужно да реагират, коментират от ВМРО.

Областният управител Желязко Желязков прие вчера в кабинета си по тяхна молба представители на религиозната общност „Свидетели на Йехова", информират от администрацията му. На срещата е присъствал председателят на вероизповеданието Христо Николов, който е разяснил философията на сектата и е предоставил печатни материали, които онагледяват дейността на религиозното движение. Според негова информация, Добрич е един от 58-те града в страната, където „Свидетели на Йехова" имат представителство, наброяващо 100-ина последователи.
От Областна администрация добавят, че "Желязков е проявил интерес към възникването на движението; какво го отличава от християнството и православните ценности; как се финансира организацията". Той е изразил "лична убеденост, че всеки човек е свободен да избере своята религия, да види различните гледни точки, важното е, да бъде добър гражданин и да спазва закона", посочва се още в прессъобщението на Областна управа.