Кметът представи във Венеция кандидатурата на В. Търново за евростолица на културата
Кметът представи във Венеция кандидатурата на В. Търново за евростолица на културата / снимка: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов представи кандидатурата на Велико Търново на международна конференция "Венеция и Северозападът се срещат с България", провеждаща се в курортния италиански град. Участието на великотърновския градоначалник е по покана и за сметка на домакините от Венеция.

Конференцията е организирана от Норд ест и регион Венето, който обхваща Венеция и още 17 италиански града с обща численост на населението 1,2 млн. души. Венеция е един от градовете в Италия, който има масирана кампания по подготовка на своята  кандидатура за домакинство на Европейска столица на културата през 2019 година.

Даниел Панов, заедно с кметовете на София и Кюстендил и представители на общините Пловдив, Бургас и Русе, участва в престижния международен форум. Целта на събитието е да се срещнат българските градове-кандидати с представителите на инициативния комитет на Венеция и да бъде обсъдено възможното сътрудничество между тях.

На форума Даниел Панов е провел среща с кмета на Венеция проф. Джорджо Орсони и председателя на инициативния комитет Катя Тенти, както и с посланика на Италия в България Стефано Бенацо и изпълняващия длъжността посланик на България в Италия Тодор Стоянов.

На срещата великотърновският кмет е благодарил на посланик Бенацо за значимия му принос в развитието на сътрудничеството както между България и Италия, така и за партньорството между градовете и регионите в двете страни.

По време на представянето на кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска културна столица Даниел Панов е акцентирал върху достойнствата, възможностите и потенциала на Регион Велико Търново за организиране и провеждане на най- значимото европейско културно събитие. Историята е разделила и нерядко противопоставяла европейските градове и региони, но кампанията по кандидатирането им за европейска столица на културата ще ги сближи и ще спомогне за тяхното взаимно опознаване и партньорство, е посочил Панов. Той е лансирал тезата, че въпреки съперничеството между градовете за престижното домакинство, всички те трябва заедно да работят за увеличаване престижа на европейската култура.

Кметът на старата столица е представил значимите инфраструктурни обекти, които се реализират в момента, както и онези, които предстои да бъдат реализирани в областта за подобряване на инфраструктурата и туристическите атракции.

Опитът на Италия е особено полезен за Велико Търново в областта на подобряване качеството на цялостния туристически продукт, достъпът до обекти на културно- историческото наследство за хора с физически увреждания, както и в областта на организирането на фестивали и други значими културни събития.

Даниел Панов е говорил пред участниците в международната конференция и за това, че за да бъде посрещнат съществуващия значим интерес в Италия към България, като туристическа дестинация за културен туризъм е необходимо страната ни бъде рекламирана много по-активно като цяло, а не спорадично и частично от отделни градове и региони.