Започва вторият Хоров фестивал Черноморски звуци
Започва вторият Хоров фестивал Черноморски звуци / netinfo

В Балчик започва второто издание на Хоровия фестивал "Черноморски звуци". Началото на форума ще бъде дадено в 18.00 ч. на площад "21 септември" с дефиле на близо 500 певци от 17 състава, които ще се включат в тазгодишното издание. Участват хорове от Сърбия, Литва, България, Румъния, Финландия, Чехия и Македония.

Официалното откриване на форума с първа концертна вечер е в 19.30 ч. на сцена Нимфеум в Двореца. На него ще присъстват посланиците на Чехия и Сърбия в България, съобщават организаторите. При лошо време откриването ще се състои в читалище "Паисий Хилендарски". Фестивалът продължава до 10 юни, неделя. В неговите рамки ще се проведат концерти, работни ателиета и дискусии. Входът за посетителите на всички прояви е безплатен.

Сред гостите организаторите открояват диригента от Финландия Юха Холма, който ще представи една от най-пеещите нации в Европа с хора "Соммело", и певиците от музикалното училище в Котел, с темпераментния им диригент Катя Барулова, които гостуват за втори път на балчишка сцена.

Вторият концерт на феста ще се проведе в Каменната зала на Двореца утре от 16.00 ч., по-късно - от 19.30 ч. на сцената на читалище "Паисий Хилендарски" участниците ще поднесат изпълнения, посветени на темата "Фолклорна магия". Третият фестивален ден включва конкурсна програма в Каменната зала на Двореца от 16.00 ч. и концерт "Финландска приказка" от 19.30 ч. в храм "Св.Св. Константин и Елена". В последния ден - 9 юни, организаторите планират кръгла маса от 10.30 ч. в хотел "Мистрал" и ателие "Български фолклор" в читалище "Паисий Хилендарски" - от 14.00 ч.. Пак там, от 18.00 ч. са закриването и гала концертът на форума.

Международният хоров фестивал "Черноморски звуци" се провежда под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов. Организатори са Сдружение "Музикален свят", Народно читалище "Паисий Хилендарски" и община Балчик.