Няма опасност за хората в Лозенец, в склада няма отровни вещества
Няма опасност за хората в Лозенец, в склада няма отровни вещества / снимка: БГНЕС
Интервю на Тина Ивайлова с Десислав Делев към 17.00 часа
54120
Интервю на Тина Ивайлова с Десислав Делев към 17.00 часа
Интервю на Петя Царевска и Стефан Кунчев с Десислав Делев към 18.30 часа
  • Интервю на Тина Ивайлова с Десислав Делев към 17.00 часа
  • Интервю на Петя Царевска и Стефан Кунчев с Десислав Делев към 18.30 часа

Десислав Делев от фирмата "Берета Трейдинг", която стопанисва склада за обезвреждане на боеприпаси близо до стралджанското село Лозенец, заяви за Дарик, че няма никаква опасност за хората в района. По думите на Делев, в склада никога не е имало и в момента няма отровни вещества. Това са стандартни конвенционални боеприпаси, подчерта той. Това, което е основната ни грижа, е да няма жертви, посочи още Делев.

„Няма никаква опасност за хората там. Никога не е имало, няма и няма да има отровни вещества, химически, биологически или каквото и да е вещества. Това са стандартни, конвенционални боеприпаси, това са въоръжение и техника, които ние там съхраняваме", каза Делев.

Той е категоричен, че всичко, което се прави на базата, е под пълния контрол на Министерството на вътрешните работи. „Всяко едно докарване, изваждане, преместване на каквото и да е, то се контролира от МВР", допълни Делев.

Той каза, че фирмата има договор с Министерството на отбранатаза извършване на утилизация на боеприпаси: „И всъщност това е което се извършва там, като за това има одобрени технологии, ISO сертификати, сертификати за качество, какво ли не. Разбира се, за съжаление както виждаме няма съвършена ситуация, за съжаление в нашия бизнес се случват такива неща".

Делев обясни, че по принцип тези съоръжения се строят по много специални, тежки изисквания: „Имат определени отстояния и те са направени така че, когато гръмне, както сега едната сграда, да не се разпространява, тъй като там има много сгради, не е само една. Но те са специални овали, специални отстояния и така нататък, които минимизират този процес. А и начинът на изграждане на входовете - всичко е слаботоково, за да не се подава искра. Много са тежки изискванията".

Шефът на фирмата стопанин на складовете разказа, че процедурата изисква вторичните взривове в базата да приключат и тогава безопасно да се влезе и огледа какво става в района. „Молим се да завали дъжд. Ако завали доста ще ни помогне, тъй като дори да има малки огнища на пожари в района, веднага ще бъдат угасени", каза още той.

Делев обясни, че служителите във фирмата имат две застраховки - едната, която е задължителна и другата - доброволна, която той е направил именно с презумцията „нещо да не се случи". Той увери, че хората ще бъдат компенсирани.

На въпрос какво ще се направи по отношение на пострадали къщи в района вследствие на инцидента, той коментира, че няма информация за подобни събития, но увери, че по договора с военното министерство има клауза и съответно фирмата има и такава застраховка, която касае щети на трети лица.

Чуйте интервютата с Десислав Делев в прикачените файлове