Ученици от Хуманитарна гимназия чистят поречието на Янтра по проект
Ученици от Хуманитарна гимназия чистят поречието на Янтра по проект / снимка: Хуманитарна гимназия

Училищен проект „От теб зависи" на Фондация „Партньори за България" спечелиха ученици от Хуманитарната гимназия във Велико Търново. Школото работи по международния проект „Make the Link, Climate Exchange" от 2009 година заедно с младежи и учители от Обединеното Кралство, Нидерландия, Кения, Малави и Сенегал.  Изследват се въпроси, свързани с промените в климата. Наученото в класните стаи се превръща в действие чрез участие в интерактивна платформа на проекта.

Ръководителят на проекта „От теб зависи" в Хуманитарната гимназия, ст. учител по химия и биология Снежана Минчева, е включила 17 ученици, с които в рамките на два месеца трябва да изчистят левия бряг на река Янтра в участъка край улица „Крайбрежна". Спечеленият малък грант има левова равностойност от 200 лева.

Усилено се работи в часовете по екология. Закупени са 200 чувала, 300 чифта ръкавици, предвидени са и средствата за извозване на отпадъците. По думите на педагога Снежана Минчева, събраните боклуци до момента представляват пълна палитра от битови отпадъци - от найлонови пликчета, пластмаса, строителни материали, до автомобилни гуми и стъклена вата.

Учениците отбелязаха Световния ден за опазване на околната среда, разисквайки как те самите се борят с промените в климата и какво ги тревожи.