Калина Илиева получи условна присъда, след като призна за дипломата
Калина Илиева получи условна присъда, след като призна за дипломата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Калина Илиева получи условна присъда, след като призна за дипломата
54081
Калина Илиева получи условна присъда, след като призна за дипломата
  • Калина Илиева получи условна присъда, след като призна за дипломата

Софийският районен съд осъди бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата дойде след споразумение между прокуратурата и подсъдимата. До него се стигна, след като Илиева призна вината си, а именно, че е фалшифицирала дипломата си за висше образование. Пред съда тя каза, че е със средно образование и в момента е безработна.

Споразумението беше сключено за около 10 минути.

Калина Илиева се призна за виновна по всички обвинения - включително и за това, че е представила фалшиви документи пред Министерство на образованието, за които няма данни откъде са съставени.

Колкото до фалшивата диплома - от съдебна поръчка до Германия стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но не е посещавала лекции. Така след фалшифицирането на няколко подписа подсъдимата става магистър по икономическа комуникация.

Прокурор Виктор Тарчев заяви пред съда, че условната присъда е справедлива с оглед на това, че бившата шефка на ДФ "Земеделие" е неосъждана и e майка на малко дете: "Решението е законообосновано. Налице са предпоставките за сключване на споразумение в този размер, в който сме го сключили".

Калина Илиева получи условна присъда след като призна за дипломата
netinfo

Калина Илиева сама е фалшифицирала дипломата си от университет в чужбина, установи разследване на прокуратурата. Тя е обвинена и за това, че пред Министерството на образованието е представила още четири фалшиви документа, за които обаче няма данни кой ги е съставил. От съдебната поръчка, пристигнала от Германия, стана ясно, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции.

В обвинителния акт се твърди, че в периода от 30 септември до 28 ноември 2007 г. Калина Илиева е съставила фалшиви документ - диплома за висшист на нейно име. Тя е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелство за завършено висше образование, издадено на 4 октомври 2007 г. в Берлин от Професионално висше училище по техника и икономика за придобита квалификационна степен "Магистър" по специалност "Икономическа комуникация". Илиева е обвинена и за това, че на 28 ноември 2007 г., когато е подала документи, за да започне работа в Министерство на образованието и науката (МОН), съзнателно е използва 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

До съмнения за истинността на дипломата се стигна, след като политици повдигнаха въпроса, че тя няма образование за заеманата длъжност.

През октомври 2010 г. Управителният съвет на ДФ "Земеделие" освободи от длъжност Калина Илиева. Тя беше уволнена, след като се разбра, че до последно е крила бременността си, представяйки болнични листове за тумор. Прекият й началник - министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи за бременността й чрез медиите.

Калина Илиева получи условна присъда след като призна за дипломата
netinfo