Министър Лиляна Павлова за трусовете, стабилните сгради и ремонтите - втора част
Министър Лиляна Павлова за трусовете, стабилните сгради и ремонтите - втора част / Sofia Photo Agency, архив
Министър Лиляна Павлова за трусовете, стабилните сгради и ремонтите - 2 част
54043
Министър Лиляна Павлова за трусовете, стабилните сгради и ремонтите - 2 част
  • Министър Лиляна Павлова за трусовете, стабилните сгради и ремонтите - 2 част

Интервю с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в „Седмицата” по Дарик - втора част. Първата част на интервюто можете да прочетете ТУК.

И от паспортизацията излиза, че примерно има незаконно махнати стени. Трябва ли да се възстановят?

Да. Трябва да се... сградата, конструктивното обследване ще предпише кои са конструктивно-укрепващите елементи, които трябва да бъдат възстановени, кое...

Ако някой си е избил долу на първия етаж, за да стане магазин.

Ако някой си е избил носещите стени, ще трябва да се...

Няма наблюдение всъщност... то няма откъде да знаете за мащаба на проблема.

Ама, то няма база данни. Няма... никой не е, аз пак казвам, в последните 20-30 години ние нямаме никакви данни, никаква статистика, никаква информация какво е състоянието на жилищния фонд.

Кой какво е променял по къщите си. Всъщност... малко да се върнем на темата за земетресението. Последно до коя... то всъщност се оказва неправилен въпросът до коя степен издържат...

То малко е и относително...

...защото тази скала, по която се смята, е за магнитуд - Медведев-Шпонхойер-Карник. Тя е магнитуд, в магнитуда няма степени. Магнитудът...

Не, не, магнитудът е при Рихтер.

Магнитуд 9.

Не, не, вижте сега, има две... те са няколко неща, различни неща.

Така. Понеже някои хора. Много хора смятаха, че до 9-та по Рихтер можело да издържат. То 9-та по Рихтер земята се отваря...

О, не. О, не. Девета по Рихтер ще сме се сринали и всичко ще е потънало.

Да, та да изясним сега.

Едното е скалата по Рихтер, която ни дава информация в епицентъра какъв магнитудът в епицентъра на разместване на пластовете. Аз не съм специалист, пак казвам, говоря може би с извинение към тези, които ме слушат и са специалисти в науката сеизмология, но тук говорим за състоянието на разместването на пластовете в епицентъра. Всичко останало, усещането, което ние с вас имахме тук в София, то не може да се измерва по Рихтер, тъй като ние не сме в епицентъра. То...

Сега чета една статия на един специалист - няма степени, Рихтер няма степени и той се възмущава, че говорили хората в степени - магнитуд...

Извинявайте, добре, нека да го наречем магнитуд. Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник вече казва всички ние, които сме извън епицентъра, но сме го усетили, анализирайки множество от фактори, казва вече в усещането по коя степен. До 1987 г. сградите са проектирани до 7-а, след 1987 г. - до 9-а степен. Не може преизчисляване. Същите тези специалисти...

И това, ако се допусне, така, грубо... да, казват, че не може, но казват, че, общо взето, е между 6 и 7, ако се направи едно произволно прехвърляне.

Ако с вас преизчислим, много ще ни се сърдят професионалистите, но, да, произволно...

Девета по Медведев-Шпонхойер-Карник са всички след 1990-а година.

1987-а. Но тези, които са в добро експлоатационно състояние, отговарящи на първоначалните параметри, без конструктивно повреди по сградата. Тук това е много важно. Използвам случая да кажа: това е степента и това са изискванията, когато се издават разрешения за строеж, конструкторите, които са, и проектантите, които са проектирали една сграда, гледат всички тези изисквания. Трябва да кажем, че ние като член на Европейския съюз синхронизираме в много области европейското законодателство. В рамките на това има така наречените еврокодове. Еврокодовете са именно една система от кодове, които са насочени към, как да ги нарека, изисквания по сеизмична устойчивост, конструктивност и геотехническо проектиране. Те са 10 основни и единият от тях, номер 8, е именно за проектиране на конструкции за сеизмични въздействия. Те дават още по-сериозни изисквания за това всяка една сграда, която се строи оттук нататък, на какви параметри трябва да отговаря.

Ще има ли всеки блок карта за евакуация и ще ходи ли някой да гледа? Това е като в хотелите и в обществените... вие и във вашето министерство сигурно имате, да.

Аз да, да, много добре знам за какво говорите. Имаме безспорно, тъй като...

Общо взето, в обществените сгради го има.

Това е задължително за обществените сгради и се контролира, и е много важно да го има. И аз мисля, че там специално контролът е много строг и много сериозен.

Между другото интересното е, че... това е нещо като в самолетите, нали... стюардесите показват откъде трябва да бягаш. Като обаче резултат от едно земетресение много повече хора биха пострадали. Значи, излиза, че тия карти за евакуация са по-важни от обясненията в самолетите.

Картите за евакуация са безспорно важни, но аз смятам, че всяка една жилищна сграда също трябва да ги има, макар че те опциите в една жилищна сграда не са много, нали, в смисъл имаш един изход.

Т.е. ще се... да, но той е въпросът е и след това къде бягат тези хора? То цялата карта е не само как ще излезеш, нали, то е дали ще стоиш пред блока да ти паднат керемидите върху главата...

Не, не, трябва да знаеш къде точно трябва да отидеш.

Да, става дума за тази карта. Не е чак толкова наивен въпросът, нали, от къде ще бягат.

Не, не, не, то е ясно, но пак казвам - това за мен е много важно да бъде направено, но то не е толкова лесно да бъде направено. В смисъл, не може да се направи за един ден.

Ние примерно от Дарик трябва да бягаме в парка „Заимов”, нали в паркове трябва да се бяга, в широки места.

В паркове, да. Работи се по въпроса.

И при една паника обаче, като няма много широки места в центъра на един град, може да станат стълпотворения, да се изпомачкат хората.

Така е, затова много сериозно трябва да се анализира...

Т.е. това, че работите, какво значи?

Не, не, това, което се анализира, не мога да ви кажа в момента, но пак казвам, това се обмисля именно за да се прецени възможностите на един... да кажем, една София, един голям град, в същия момент не е толкова лесно да намерим. Аз живея в „Лозенец”, най-вероятно в Борисовата градина или в Южния парк, който е по-близо до „Лозенец”.

А там ви е далече от... или вие сте близо, в долната част там.

Не, не, аз съм в горната.

Т.е., докато стигнете до долу...

Импровизирам.

Така. Сега, доста ирония предизвика това с мегафоните, дето обикалят. Те докато идат, то минало земетресението, хората не могат да разберат, върху дикцията трябвало да работи полицията, писаха във вестниците.

Сега, малко вече, нали, то на всяко нещо му търсим само лошите неща и кусури.

Ама, така ли е решено, не, а вие проучвали ли сте всъщност, аз не знам и питам така ли правят по света?

Вижте, това не е в моята компетенция. МВР и колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението при бедствия”, предлагайки определени решения, аз съм сигурна, че те са направили своите преценки и анализ кое е най-доброто за населението.

Както казвате, че не е във вашите компетенции, грешка ли беше закриването на министерството на извънредните ситуации, на бедствията и авариите, както и да го наричаме, но специална структура, която имат тези компетенции?

Аз смятам, че не е важно дали има министерство, агенция или структура, важно е да си вършат работата. И затова колегите от „Пожарна безопасност и защита на населението” или както всички го наричаме по старому  „Гражданска защита”, защото е по-лесно, важно е те да са професионалисти, да знаят какво правят и да реагират адекватно. Дали са в министерство и се казват министерство, или главна дирекция, няма значение.

Не, то винаги, на мен поне ми е било много странно защо България закри институцията, която върши работата на българския еврокомисар...

А върши ли работа?

Интересно е, Европейската комисия създава такава структура...

Добре, знаете ли колко пари дадоха за превенция от бедствия, а колко реки и корита уж бяха почистени, па преляха, па се запушиха. Пак казвам, какво като имаше министерство, нали като стана наводнението 2006-а, след това сега, то се видя, че всъщност назад в годините нищо не е чистено и поддържано. Така че, факт е, че дали има министерство или не не е толкова важно. Важно е да се върши работата, и то с мисъл, в смисъл да се направи анализ кое е най-важното и трябва ли на точно тази малка рекичка да й се почисти коритото или по-скоро на реките, които са, да кажем, в близост до язовири, които правят контролирани изпускания на големи количества вода.

В края на този апокалиптичен разговор нещо по-оптимистично. Кога ще отворите антична Сердика, Ларгото, под Ларгото?

Тя ще се отваря на етапи. Това, което сме предвидили като финансиране от министерството, от ОП „Регионално развитие”, са общо 16 милиона. Те са разпределени в три етапа. Първият етап ще е готов в края на месец август най-късно заедно с метрото...

Тогава за Барозу. Барозу ще идва...

То идеята е не защото ще идва Барозу, а защото ще отворим метрото.

Не, ама само да не стане като с тази метростанция, която отворихте накрая...

Хората са много доволни, които я ползват.

Първите, то... коя от снимките, аз не съм ходил натам, ама...

Нали знаете, негативизмът на хората в първият момент да кажат, че нещо е лошо...

...ама наоколо, ама наоколо беше едно поле, нива, няма път, няма пътечка, нали, то идеята е да има инфраструктура.

Знаете ли колко много хора я ползват и колко хора са доволни и хората, които се возят, споделят, че са доволни и най-накрая им е лесно. Нека да, нека да видим хубавите неща.

Не, то сигурно, ако се беше направил един тротоар, ама щяхме да изпуснем Ромпой, нали...

Не, сега, нека да не ги казваме така нещата. Пак казвам, три фази са, нашият музей, неговият краен резултат ще бъде открито експониране на археология на 19 хиляди квадратни метра, които ще бъдат над метрото и в прехода между двете станции на метрото...

И кога ще стане? Не е нужно да питам - преди изборите, или

Не, не, декември 2013 г., след изборите ще го пуснем.

Догодина след изборите ще бъде отворено всичко.

Да, изцяло. Но то е разделено на три етапа. Едната част е така нареченото Ларго, нали, едното е в предната, челната част на Министерски съвет, другото е при „Мария Луиза”.

А сега кое ще отворите, още август?

Това е Г-образно. Август ще се отвори частта, която е пред Министерски съвет, защото тя е най-напреднала. Нека все пак колегите да кажат.

Тази, която е откъм двата подлеза в двата края на Ларгото.

Да. Но тук говорим за този етап, който... Как и защо е направено на три етапа? Защото археолозите трябва изцяло да си свършат работата, да са сигурни, че са разкрили всичко и чак тогава вече то може да върви към експониране. Там, където те бяха изцяло готови, беше извадено, беше направено... една част беше преместена, за друга част беше преценено кое ще остане на място, кое ще се размести, къде ще се направят така наречените пасарелки или стъклени подове, стъклени, така, да бъдат покрити, всичко това, за да може тези, които преминават през станцията, да го разглеждат, хем то да е обезопасено от дъжд, вятър и така нататък.

Т.е. ще може, като римския форум ще бъде, ще си ходиш към метростанцията и ще може да гледаш, без да плащаш билет.

Точно така, от една страна, и, от друга страна, най-хубавото, което ще може...

Понеже веднага се появиха ау, сега ще събират пари и за билети, макар, честно казано, аз не мога да разбера какво точно искат тези, които възразяват срещу събирането на пари и на билети...

Другото хубаво ще бъде, че всъщност археолозите ще продължат да работят до края на годината, за да могат да разкрият всичко възможно, след което ще се проектира и ще се възложи до края на 2013-а, и третият етап ще е готов. Красивото ще бъде не само че ще можем да виждаме това, което вече е експонирано, а как археолозите почистват, работят, как разкриват, всичко това ще може да се вижда през тези стъклени витрини, тези стъклени пасарелки, което също според мен ще е хубаво и приятно. Но когато е завършен и когато имаме един готов музей на открито, който експонира тази археология на 19 000 кв.м, разбира се, че там, където се води музейна част, ще си има входна такса и в това няма нищо страшно.

Ами Помпей - 15 евро.

Нали идват туристи, ами разбира се. Нали идват туристи в България? Този турист като...

Да, ама цените не може да са различни за българи и чужденци.

Не, разбира се, но взимаме входна такса, той ще си купи една вода, един сандвич...

И как ги беше сметнал Вежди Рашидов - 100 евро оставаш в Помпей. Като вземеш и магнитче за хладилника...

Ами, да. Ние сто лева да вземем, пак е добре.