Осъдиха лидера на Сандеро луминосо
Осъдиха лидера на Сандеро луминосо / netinfo

Основателят на перуанската радикална маоистка групировка Сандеро луминосо /Сияйна пътека/ Абимаел Гусман бе осъден на доживотен затвор за тероризъм, съобщи Асошиейтед прес.

Бруталният въоръжен конфликт в Перу, разпален от Сандеро луминосо, продължи 12 години и отне живота на 70 000 души и принуди други 600 000 да напуснат домовете си.

През 2003 г. правителствена комисия установи, че Сандеро луминосо е пряко отговорна за смъртта на повече от половината жертви на конфликта. Самият Гусман е известен с жестоката си разправа с всеки, който дръзне да оспори неговите представи за начина, по който могат да бъдат решени социалните и икономическите проблеми на Перу.

Гусман бе арестуван през 1992 г. Една година по-късно от затвора той призова наследилите го лидери на Сандеро луминосо да прекратят насилието и да започнат преговори с правителството.

Гражданският процес срещу 71-годишният бивш професор по философия продължи една година. Неговата заместничка и любовница Елена Ипарагуире също бе осъдена на доживотен затвор.