Вторичен трус със сила 3,8 по Рихтер в района на Перник
Вторичен трус със сила 3,8 по Рихтер в района на Перник / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Проф. Николай Милошев пред Дарик
53854
Проф. Николай Милошев пред Дарик
Перник след труса: паника няма
Земетресение със сила 3,8 по Рихтер усетено в София
Земетресението в Перник – човешкият фактор
Обстановката в Перник: обобщение към 18 часа
  • Проф. Николай Милошев пред Дарик
  • Перник след труса: паника няма
  • Земетресение със сила 3,8 по Рихтер усетено в София
  • Земетресението в Перник – човешкият фактор
  • Обстановката в Перник: обобщение към 18 часа

Земетресение с магнитуд 3,8 по Рихтер бе регистрирано в 10.23 часа в района на Перник, съобщи пред Дарик директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките Николай Милошев. Земетресението е стотици пъти по-слабо от регистрираното преди седмица, допълни той. Германският сеизмологичен център първоначално съобщи, че земетресението е със сила 4,5 по Рихтер, а два часа по-късно ревизира магнитуда до 3,7. Епицентърът на труса е на 30 км западно от София в района на Перник на дълбочина 10 км, допълват германските сеизмолози. Земетресението бе усетено Пернишко, както и по високите етажи на сградите в София. Трусът е вторичен след земетресението в района на Перник на 22 май.

Той отново изкара перничани по улиците. Всички деца, ученици и служители от общинските и обществените сгради бяха евакуирани. Ларгото в центъра на Перник се изпълни с хора. Всички обществени сгради в Перник и Радомир почти през целия ден останаха затворени и за работещите, и за посетители. Най-бързо от сградите са изведени малчуганите от детските градини, на които хубавото време позволи да се хранят навън до пристигането на родителите им.

Матурите в Перник са се провели нормално и няма причина да се повторят. Това коментира образователният министър Сергей Игнатов. След силния трус миналата седмица изпитите само в областта бяха отменени за тази седмица. Днес в Пернишко се проведе втората матура по избор, при която учениците можеха да избират сред 13 различни предмета. Министърът отбеляза, че в Перник родители поискали децата им да напуснат изпита и дори се е създал „лек конфликт" между тях, защото дванадесетокласниците, чийто общ брой е около 1000 души, са пожелали да завършат матурата си. Работата на учениците, които са напуснали заради труса, ще бъдат засекретени и оценени, а ако не са доволни от оценката си, има и септемврийска сесия, каза Игнатов. Част от завършващите средното си образование са предали работите си преди труса. Седмокласници изразиха недоволство от организацията на изпита им. Децата, които се явиха на изпит от националното външно оценяване, определиха разигралата се ситуация като „счупен телефон". Някои от учениците са се озовали пред заключени врати след земетресението и са върнати в класните стаи до второ разпореждане. Вчера в Перник се проведе и отложеният изпит по математика за гимназиите след 7-ми клас.

Кметът на Перник Росица Янакиева е категорична, че е разпоредила да се изпълни веднага планът за действие при извънредни ситуации. Предстои анализ на поведението в училищата през критичния ден. 30 май е обявен за неучебен в Перник.

Сред пострадалите сгради при днешния трус е тази на синдикалния дом в града. Скъсала се е носеща колона на третия етаж, която е укрепена от строители. Според служителка, чийто офис е в сградата, паниката по стълбите е била по-страшна от самото земетресение. По стълбите щяхме да се избием, хаос, паника беше чувството, което водеше иначе интелигентни хора, разказа жената.

Полицията и Гражданска защита осведомяваха населението в Перник, че е имало земетресение, за силата на труса и в колко часа е бил регистриран, както бе разпоредено от премиера Бойко Борисов. За да не се нагнетява още напрежение, сирените няма да се изпробват в Перник. В специални съобщения общинската администрация подсеща перничани, че на 2 юни сирените ще бъдат пуснати в памет на загиналите за освобождението на страната.

Хората, заварени от труса в домовете им, са излезли в кварталните паркове, като са си препоръчвали взаимно да останат поне два-три часа извън сградите. Въпреки липсата на паника, каквато е имало при труса от 22 май с магнитуд 5,8, в Перник днес е тръгнал слух за предстояща масова евакуация от града, който институциите са опровергали.

Трусът е усетен силно и в община Радомир. Няма информация за пострадали хора, потвърди за Дарик кметът Пламен Алексиев. Той обясни, че децата там са били изведени извън сградите и са били прекратени матурите.

Има поражения и на два трафопоста в селата Дивотино и Мещица, пострадали още при земетресението на 22 май. Те ще бъдат разрушени и заменени от нови съоръжения.

Регистрираният трус със сила 3,8 по Рихтер е вторичен след силното земетресение край Перник от 22 май, посочи пред Дарик Николай Милошев.

„В това няма нищо изключително, това е нормалната обстановка при затихване на едно по-силно земетресение, каквото беше това преди една седмица с магнитуд 5,8. За съжаление на всички много ни се искаше подобен ход да не се случи, но това е от една страна, реалната ситуация, от друга страна - нормално, в рамките на това, което се очаква", каза Милошев.

Той направи аналогия със случващото се в Италия, като подчерта, че между земетресенията у нас и на Апенинския полуостров няма връзка. Директорът на Националния институт по геофизика припомни, че тази сутрин в Италия е регистриран силен вторичен трус с магнитуд от 5,8 по Рихтер, което показва, че огнището там е все още активно. Милошев обаче обясни, че първото земетресение в Италия с магнитуд 6 по Рихтер е било дни преди това със сила 5,8 в Перник и все още затихва.

Милошев допълни пред Дарик, че е възможно в близките дни да има още вторични трусове, някои от които могат и да се усетят и от хората в района на епицентъра.

На 22 май в 3.00 ч. след полунощ земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер бе регистрирано край Перник. Този трус е и най-силният с епицентър в страната за последните седемдесет години.