Обявиха награда за главата на сирийския президент Башар Асад
Обявиха награда за главата на сирийския президент Башар Асад / снимка: Reuters, архив

Саудитският религиозен деец Али ар Рабиеи е предложил 450 000 долара да бъде убит президентът на Сирия Башар Асад, съобщи информационната агенция Гълф Нюз, цитирана от Лента.ру. Както имамът сам обяснил, той взел решението за наградата, след като чул за клането в сирийското селище Хула, където в петък бяха убити 108 души, петдесетина от които деца.

„Това престъпление срещу деца и жени потресе целия свят. Предлагаме възнаграждение от 450 000 долара на онзи, който успее да ликвидира Башар Асад”, обяви имамът.

Засега няма реакция от страна на саудитския кралски двор и на сирийските власти, посочва БТА.

Същевременно външният министър на Мароко Саад-Един ел Османи заяви, че арабските страни съгласуват единен отговор на касапницата в Хула, предаде АФП. „Арабските външни министри разглеждат възможността от извънредно заседание, на което да се обсъди новият развой на събитията в Сирия”, заяви Османи, цитиран от мароканската агенция МАП.

Мароко обсъжда с няколко арабски страни варианти на отговор на клането в Хула, заяви министърът за арабскоезичния сайт на турската Анадолска агенция, уточнява МАП.

Този отговор ще е в резултат на инициатива на арабските страни или на Съвета за сигурност на ООН за прилагане на плана на Кофи Анан, който призовава за спиране на насилието от всички страни, изтегляне на силите и тежките оръжия от сирийските градове, разполагане на международни наблюдатели, освобождаване на политическите затворници и диалог между правителството и опозицията, подчертава Анадолската агенция, цитирайки Османи.

Мароко остро осъди касапницата в Хула, при която загинаха много невинни цивилни, сред които деца, и отново призова международната общност да поеме изцяло отговорността за защита на цивилните в Сирия. Мароко представлява арабската група в Съвета за сигурност на ООН, на който е непостоянен член.

На 25 май вечерта Хула бе подложен на артилерийски и минометен обстрел, след което градът бе нападнат от бандити, въоръжени с хладно и огнестрелно оръжие. Убити бяха 108 души, между които деца и жени.  

Жителите на града обвиниха алауитските отряди Шабиха, които подкрепят правителството. Сирийското ръководство обвинява  за масовите убийства бойци на Ал Кайда.