Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни
Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни
53837
Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни
  • Всеки трети българин се страхува от кражба на лични данни

Един на всеки трима българи се страхува от кражба на личните данни. Това сочи изследване на Галъп, проведено сред хиляда запитани. То показва, че най-честите злоупотреби с лични данни са сключванията на договори и тегленето на банкови кредити. Резултатите бяха представени по време на конференция по повод 10-годишнината на Комисията за защита на личните данни.

Изследването сочи и че голяма част от българите като цяло не знаят към кого да се обърнат, когато са станали жертва на злоупотреби с лични данни. Шефката на комисията Венета Шопова се похвали, че са били наложени наказания за повече от 1,5 милиона лева, но постъпленията в бюджета идвали много бавно. Тя обясни, че глобите между 20 000 и 50 000 лева тръгват по мъчителния път на обжалването, като 60-70 процента от наложените наказания след съответните процедури постъпват в бюджета както са постановени.

На конференцията присъства и омбудсманът Константин Пенчев. По думите му до него достигат много малко оплаквания, свързани с кражба на лични данни. Според обществения защитник данните все повече надеждно се пазят. Пенчев изтъкна, че е бил труден периодът, докато гражданите свикнат, че личните данни са нещо неприкосновено и не може кой както иска да борави с тях.