Блок в столичния квартал Борово e сериозно засегнат от трусовете
Блок в столичния квартал Борово e сериозно засегнат от трусовете / снимка: БГНЕС
Антон Симеонов
53692
Антон Симеонов
  • Антон Симеонов

Блок 231 в столичния квартал "Борово" е един от сериозно засегнатите следствие на трусовете през изминалата нощ. Че всички над 360 живеещи в 19-етажната сграда, висока 60 метра, са евакуирани, съобщи в ефира на предаването "Дарик кафе" директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той увери, че ситуацията вече се нормализира и първоначалният страх у хората отминава.

Няколко часа по-късно Антон Симеонов, който живее на първия етаж на злополучния блок разказа пред "Дарик", че всъщност никой от него не е бил евакуиран. Хората по собствена инициатива са го напуснали в минутите след първото земетресение.

Той обясни за зейнали големи пукнатини вътре в блока, включително в апартаменти в него. По думите на Симеонов пукнатините в сградата са още от 2004 година. Тогава, заради строителството на подземни гаражи в близост до нея, била извлечена инертна маса. Следствие на това основите й отслабнали, поясни Антон Симеонов. Той допълни, че най-големите поражения са между 5-ти и 12-ти етаж.

Главният архитект на София Петър Диков вече е огледал блок 231-ви в "Борово" и е обещал да изпрати специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. "Ако отклоненията наистина са големи би трябвало да ни дадат статут на Наклонена кула в "Борово". Ето един начин да си изкарваме пари от културен туризъм", пошегува се пред "Дарик" Симеонов.

"На 41 години съм, такова нещо не ми се е случвало. Докато си спях в хола, чух едно скърцане, едно бучене и помислих, че е някаква буря. Отворих очи и видях как се движат предмети и стени. Нямах много време за реакция. Веднага се облякох и тръгнах навън. Това беше нощ, която никога няма да забравим. Сега мен лично ме е страх да се върна вкъщи, защото от тази купчина бетон и желязо става едно хубаво саркофагче", каза още той.

Антон Симеонов разкри, че проблеми, подобни на тези на блок 231-ви в "Борово", имат и съседните блокове с номера 228, 229 и 230.