Само леки материални щети има в София, увери Фандъкова
Само леки материални щети има в София, увери Фандъкова / Sofia Photo Agency, архив
Йорданка Фандъкова
53687
Йорданка Фандъкова
  • Йорданка Фандъкова

Няколко паднали комини, мазилки и напукани стени има основно в центъра на София, съобщи за Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя успокои, че има екипи на място и към момента данните са за по-леки щети в града. Към момента няма данни за сериозни разрушения, няма данни за жертви, каза още Фандъкова.

След първия силен трус имаше спиране на тока в някои от кварталите за кратко. Данните от експлоатационните дружества са, че няма причина за притеснения, успокои кметът. Много граждани сигнализират през тел. 112 и в Столичния инспекторат за паднали мазилки, няколко комини, малко сигнали за напукани стени. Гражданска защита реагира, кметовете на районите, за които има сигнали, също бяха на място. Няма концентрация на паднали мазилки или комини в даден район, но повечето са съсредоточени в централна градска част, където са и по-старите постройки, но като цяло трусът беше доста силен, усетен е в цялата община, обясни още тя.

Фандъкова каза, че също е запозната със сигналите, които постъпиха в Дарик, за паднали мазилки по ул. „Пиротска", включително и върху автомобили и каза, че мобилните групи са на терен. По темата със старите и опасни сгради в София, Фандъкова каза, че няма прогнози как ще реагират някои от старите сгради на трусовете. Тя припомни, че общината премахва опасните си постройки по програма, а частните са задължение на собствениците. Има много стари сгради в центъра на града, но на фона на силния трус, към момента, данните са за по-леки щети, каза още тя.

Фандъкова посъветва столичани да спазват дистанция от старите сгради. Важно е да се реагира адекватно в такива моменти - хората излизат на открито, това е нормално. Според кмета на София важното е да няма паника и да се изключат всички електроуреди, както и течащата вода. Фандъкова обясни, че към момента се намира в геофизичния институт към БАН, където непрекъснато получава информация.