Гърция ни върна още един българин в безпомощно състояние
Гърция ни върна още един българин в безпомощно състояние / снимка: Sofia Photo Agency, архив

53-годишен български гражданин в безпомощно състояние ни беше предаден днес от гръцките гранични власти на ГКПП Кулата. Случаят с Йордан Кузманов от Сливен е третият пореден на предаване на пациент в безпомощно състояние за последните девет месеца след лечение в гръцка болница.

На 3 август м.г. ни бе предаден Кадир Мехмед, а на 5 май т.г. и Коста Спиров, който след като бе лекуван 10-на дни в отделението по травматология, бе прибран от близките си. Първите двама мъже бяха изведени през ГКПП Илинден – Ексохи край Гоце Делчев.

Кузманов е лекуван два месеца в болница в Солун, след като по думите му, му прилошало и припаднал. Той се препитавал като клошар, събирайки вторични суровини от кофите за смет в Солун. От границата с линейка е транспортиран до Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, където бе приет към 13.30 ч. днес.

„Мъжът е в увредено общо състояние, с бъбречна недостатъчност и хипертония”, каза управителят на МБАЛ-Благоевград д-р Красимир Михайлов, цитиран от БГНЕС. Пациентът е предаден с епикриза на гръцки език, според началника на отделението д-р Владимир Рабаджийски, на Кузманов е приложено продължително и скъпоструващо лечение в Солун. Сега ни е предаден, защото вече бил „социален случай”.

Кузманов ще бъде настанен в нефрологично отделение, най-вероятно ще бъде подложен на хемодиализа. Първичните изследвания са показали, че 53-годишния жител на Сливен има кистозни образувания в бъбреците. Мъжът, също като Коста Спиров от Котел, говори несвързано, според приелите го лекари, злоупотребявал и с алкохол.

Новини от Благоевград