Отложиха процеса срещу Тимошенко за финансови злоупотреби
Отложиха процеса срещу Тимошенко за финансови злоупотреби / снимка: Reuters

Процесът за финансови злоупотреби срещу украинската опозиционерка Юлия Тимошенко бе отложен за 25 юни заради здравословното състояние на бившата премиерка, която вече бе осъдена на седем години затвор за злоупотреба с власт, предаде Франс прес.

"Съдът не може да разглежда делото в отсъствието на подсъдимата", която е в болница от 9 май заради дискова херния, заяви съдия Костянтин Садовски. Следващото заседание се отлага за 25 юни.

Процесът започна на 19 април и бе отложен на следващия ден за 28 април заради неявяването на Тимошенко, а след това за 21 май по искане на бившата премиерка.

Миналата седмица украинският Касационен съд реши да отложи за 26 юни разглеждането на жалбата на Тимошенко, с която тя оспорва осъждането на седем години затвор за злоупотреба с власт.

Съдебното преследване на Тимошенко предизвика остри международни критики. ЕС и редица страни членки на съюза заплашиха с политически бойкот Европейското първенство по футбол тази година от 8 юни до 1 юли, организирано съвместно от Украйна и Полша.

Самата Тимошенко е против бойкот на тазгодишното Европейско футболно първенство в Украйна. Това съобщи заместник-председателят на Европейския парламент Яцек Проташевич, който посети Тимошенко в болницата в Харков, предаде ДПА.

Тимошенко нарече лоша идея бойкота, подкрепян от редица западни политици, каза Проташевич, цитиран от БТА. "Тя ги моли да не го правят. Усеща се, че е подложена на огромен психологически натиск", добави полският евродепутат пред украински медии.

Тимошенко се лекува в болница в Харков от болки в гърба под наблюдението на германски лекар, напомня ДПА.

Първенството започва във Варшава на 8 юни, а финалният мач ще бъде в Киев на 1 юли.