Светът възпоменава за 29-ти път жертвите на СПИН
Светът възпоменава за 29-ти път жертвите на СПИН / sxc.hu

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва  всяка година в третата неделя от месец май. За първи път това се случва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Тази година Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН се отбелязва три седмици преди срещата на високо равнище на ООН по проблемите на заболяването, на която се очаква международната общност да повдигне въпроси, свързани с подобряване на превенцията по отношение на ключови рискови групи като млади хора, мъже, които правят секс с мъже, инжекционно употребяващи наркотици и проституиращи.

Мотото на 20 май е „Едновременно здрави и достойни", като акцентът на събитията се поставя върху по-адекватния отговор към проблемите на ХИВ в световен мащаб, в частност към увеличения достъп до лечение, напредъка в методите за превенция и спазването на човешките права и достойнство на засегнатите от вируса. Докато в развитите държави предаването на инфекцията от майка на бебе е сведена до минимум, то в бедните семейства на развиващите се страни годишно се раждат 370 000 серопозитивни деца. По данни на ООН само 6 милиона души от общо 33 милиона инфектирани с ХИВ получават лечение.

В България към 16 мъй 2012 г. са регистрирани общо 1 532 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината новорегистрираните ХИВ-позитивни са 59, от които 43 мъже и 16 жени. Тази година отново се наблюдава тревожна тенденция - повече от половината от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години. Данните показват, че 37 % от всички новоинфектирани са лица, употребяващи интравенозни наркотици. Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни лица в София - 32 души, следват областите Пловдив - 5, Варна - 4 и Пазарджик - трима.

Ниското ниво на разпространение на ХИВ сред общото население в България се дължи на изпълнението на една от най-мащабните здравни програми, насочени към превенция. Тя се изпълнява от 2004 г. с финансиране от Глобалния фонд в общо 21 приоритетни области. Програмата подкрепя над 50 неправителствени организации, които работят сред групи в най-висок риск - употребяващи наркотици, проституиращи, хомосексуалисти, лица от ромска общност, лишени от свобода, млади хора и хора, живеещи с ХИВ/СПИН.

В кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН към Регионалната здравнта инспекция във Велико Търново, от началото на т. г. досега са изследвани и консултирани 320 души - 151 мъже и 169 жени, на възраст от 15 до 68 години.