Доган: Мирише на дъжд, но силно мирише и на предсрочен вот
Доган: Мирише на дъжд, но силно мирише и на предсрочен вот / netinfo

Предсрочни парламентарни избори предвеща лидерът на ДПС Ахмед Доган на площада в Джебел, където бе честван празника на родопския град и 23 години от майските събития през 1989 г. по време на т.нар. Възродителен процес.

„Мирише на дъжд, но мирише и на избори, при това не само на редовните след една година. Мирише много силно на предсрочен парламентарен вот", каза пред хилядите, събрали се на площада опозиционният лидер, сам пожелал да влезе в ролята на политически синоптик. Мотивира се с обвинението, че ГЕРБ управлявали без визия, хаотично, силово, изхарчили резерва, натрупан от Тройната коалиция.

„Следващите избори ще бъдат много трудни, може би най-скъпите в нашата демократична история, защото този който е свикнал да управлява по този начин, няма да прехвърли късмета на другия да управлява. Ще се бори със всички възможни средства, използвайки структурите на властта, само и само да продължи да управлява", каза Доган и допълни, че ако има предсрочен вот, то ще бъде от страх от страна на управляващите в момента да не се случва с тях това, което те причиняват сега на другите.

По време на митинга, в който освен народни представители от ДПС и кметове на общини, участваха и много техни колеги от Република Турция, както и самия посланик на южната ни съседка Исмаил Арамаз, Доган дефинира и новата роля на ДПС в обществено-политическия живот на България. „Ако досега сме правили политика като се състезаваме с другите партии с общи приказки, сега вече имаме конкретна визия с един основен критерий: как да оправим положението на нашия конкретен избирател. Ако този въпрос ние не успеем да го решим, се поставя под въпрос и смисъла от съществуването на ДПС", каза лидерът.

По думите му ако преди ако преди 23 години  основна задача на движението е била да защити членовете си чрез гарантирането на основните права и свободи на човека, чрез запазването на етнокултурна идентичност на турското малцинство, сега проблемът за поминъка, за растежа и за заетостта бил проблем номер едно. В този смисъл Доган призова кметовете си да не се ограничават само в реализирането на инфраструктурни проекти, а да направят всичко възможно за създаване на условия за инвестиции по регионите.

Лидерът на ДПС отчете, че малко се използват възможностите за контакти с република Турция. „Целият политически елит на страната изпитва страх от Турция, изпитва опасения от турското и мюсюлманското малцинство в страната, възприемайки подсъзнателно тази реалност като Пета колона, като санитарна зона и като рисков фактор за сигурността на страната. Новият поглед, който ние трябва да наложим в страната е, че Турция е огромна страна с огромен икономически потенциал", каза Доган. Според него този факт можел да се превърне в реален мост за културни взаимоотношения, за демократични ценности и за генериране на взаимна сигурност от гледна точка на взаимен растеж.