ВМРО готви местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода
ВМРО готви местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода / снимка: БГНЕС
ВМРО готви местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода
53569
ВМРО готви местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода
  • ВМРО готви местен референдум за прекратяване на концесията на Софийска вода

Между 30 и 150 млн. евро могат да бъдат претенциите на Софийска вода при евентуално прекратяване на договора със Столичната община, смята общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Той обясни, че парите ще трябва да бъдат платени, без значение кога ще се прекрати договорът, било то и в края на концесията през 2025 г. ВМРО смята да организира подписка „за" прекратяването на концесията, като при събрани 100 хил. подписа ще се свика местен референдум по темата. Като основен мотив за това, съветникът посочи монопола на дружеството и неизпълнението на инвестиционната му програма.

Договорът със Софийска вода е сключен така, че при евентуалното му прекратяване всичките ползи са за концесионера, обясни още Ангел Джамбазки. „Концесионерът не носи никаква отговорност, а само ще получава пари от общината. Самата концесия със Софийска вода за нас е провалена - нито е намалена загубата на водата, нито се е подобрила услугата, нито е построена канализация. Половината села след околовръстното шосе, пък и Модерно предградие понастоящем нямат канализация. Държавата продава водата на Софийска вода на 2 стотинки за кубик, а ние я плащаме на 1,68 лв.", каза той. При това цената се образува, без да има разходи за мощности, като електроенергия, помпи и други, обясни още съветникът.

Софийска вода не плащт концесионна такса, а общината не получава дивидент, каза Джамбазки и допълни, че при разваляне на договора при всички положения парите ще бъдат платени от данъците и таксите на столичани. Според него за това трябва да бъде потърсена отговорност на хората, които са сключили „тази безумна концесия".

От ВМРО предлагат договорът да бъде прекратен и след това да се разработи план за оздравяване на общинското дружество ВиК София, което отново да поеме грижата за водната инфрастуктура в София. От партията се обявиха и против готвените промени в Закона за водите. Окрупняването на ВиК сектора е добро предложение, но с тези изменения се тръгва по пътя на частното водоснабдяване, като се отнемат всички правомощия на общинските съвети, смята юристът Карлос Контрера. „Самите ВиК предприятия изземат правомощията на общинските съвети, ще сключват договори с ВиК операторите или договори за концесия. Не е ясно кой ще носи отговорността", каза той.

В Закона не са заложени критерии за контрол на инвестициите и това създава предпоставки за корупционни практики, смята още Контрера. Не е ясно и кои ще са новите ВиК оператори, но в Закона никъде няма изискване те да изграждат нова инфраструктура, обясни още Контрера. Никъде няма гаранции, че концесионерът ще прави инвестиции. Според него с тези изменения лошата практика със Софийска вода ще се пренесе и в цялата страна.